Пендаровски: България ни обижда и ни връща в 11-и век

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи обвинения към България и заяви, че властите в София са тези, които нарушават Договора от 2017 година, предаде БГНЕС.

“Вие нямате право като критерии за членство в ЕС да ни налагате случилото се през 11-ти век. Българската страна промени наратива и заобиколи двустранният ни договор, в който не пише, че историческата комисия и постигането на споразумение там ще бъде условие за членство в ЕС. Тази комисия имаше за задача да намери имена на личности и събития, които да честваме заедно и да даде препоръки на двете правителства“, каза Пендаровски пред местната телевизия Алсат.

Пендаровски обвини българските участници в съвместната историческа комисия в отправяне на обиди и заплахи срещу техните македонски колеги. Това нещо не се е случвало по време на десетилетните преговори с Гърция.

“Няма случай някой гръцки представител или събеседник по онова време да е дошъл и да е казал на македонския представител – ти не си македонец. За съжаление подобни ситуации, неформално се случват в историческата комисия”, каза още Пендаровски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *