Психоанализа на зрителското преживяване

Предстои едно изключително любопитно онлайн обучение на тема „Психоанализа на зрителското преживяване. Лектор е д-р Светлозар Василев, уважаван психоаналитик, преподавател в Нов български университет, автор на инициативата „Психонализа и кино“. Обучението ще се състои на 28 април, четвъртък, от 17:30 ч. във фейсбук страницата на платформата АртАкция: www.atrakcia.bg

 

Въпроси, които ще бъдат засегнати и дискутирани:

 

*Какво представлява методът „Психоанализа на зрителското преживяване“ и как функционира? Кои фактори определят интерпретацията на едно филмово произведение?

 

*Възможно ли е постигане на метаморфоза у зрителите след изгледан филм (примери: филмите „Три етажа“ на Нани Морети, „Кожата, в която живея“ на Педро Алмодовар, „Квадратът“ на Рубен Йостлунд, „Младост“ на Паоло Сорентино и др.)

 

*По какъв начин киното влияе на настроенията и трансформира нагласите на публиката? Могат ли новите технологии да заменят ситуацията, в която всички зрители в киносалона сънуват с отворени очи един и същи сън, по думите на Бертолучи?

 

*Каква е ролята на емоционалното отъждествяване на зрителя с филмовите герои?

 

За лектора:

 

Д-р Светлозар Василев е психоаналитик и преподавател в Нов български университет. Първоначалното му образование е медицина, след което работи като психиатър към МУ-София и специализира психоанализа в Холандия и Великобритания. Докторската му дисертация изследва връзките между неблагополучията в детството и възникването на психични разстройства в зряла възраст. Автор е на монографията „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“, както и на публикации в областта на епидемиологията, общественото здраве, психоанализата и изкуството. Д-р Василев е съосновател и настоящ председател на Българското психоаналитично общество, както и ръководител на Комитета за Нови Групи в Източна Европа към Международната психоаналитична асоциация. Д-р Светлозар Василев е и редактор и съставител на сборника „Съвременна клайнианска психоанализа“.

 

Настоящата инициатива е част от проекта „Панел от дигитални обучения на социалнозначими теми за млади специалисти в областта на филмовата и театралната драматургия“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2021. Проектът обхваща девет интерактивни дигитални обучения, планирани за реализация в интервала февруари – май 2022 г. Лекторите са уважавани български теоретици и практици с опит в реализацията на интердисциплинарни проекти в областта на изкуството. Тази поредица от обучения не е изолиран акт, а дългосрочна стратегия на организаторите за насърчаване на траен обществен дебат през анализ на посланията на съвременното изкуство (с фокус кино, театър и литература) по посока активизиране на културните мениджъри и специалистите в областта на филмовата и сценичната драматургия и създаване на условия за повишаване на гражданската чувствителност и непримиримост към всякакви форми и прояви на антихуманност и незачитане на основни човешки права.

 

Съдържанието на проекта е интегрирано в сайта на АртАкция atrakcia.bg и обособено като отделна рубрика: #ВидеоАкция. Тя обхваща кратко представяне на съответния лектор, темата на обучението и записаните в ZOOM дискусията видеа, качени в YouTube канала на сайта. Лекциите ще бъдат разпространени и в социалните мрежи на АртАкция и СинеЛибри, както и в мрежите на самите лектори.

 

Проект „Панел от дигитални обучения на социалнозначими теми за млади специалисти в областта на филмовата и театралната драматургия“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2021 от Фондация „Синелибри“ в партньорство с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и Фондация „Сингъл Степ“.

 

Мненията и/или заключенията, изразени в материала, не представляват официално становище на Столична община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *