Христо Мутафчиев обяви две специални награди на „Соло акт“ фест

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев обяви две специални награди за актьори, представили се в „Соло акт“ фест в Габрово. Това стана по време на пресконференция, проведена на 6 април 2022 г. в габровския драматичен театър. Наградите са под формата на удостоверения, издадени от Актьорската академия за екранни изкуства на Димитър Маринов. Чрез тях известният в Холивуд български актьор дарява две места на млади, талантливи актьори, които ще участват в майсторския му клас тази есен. Участието им се поема с пълна стипендия от Димитър Маринов и със съдействието на Съюза на артистите в България. Христо Мутафчиев добави, че интересът към фестивала тази година е огромен.

 

Експертното жури на „Соло акт“ ще присъди кои ще са носителите на двете удостоверения. Изборът ще е между всички представили се актьори по време на форума. Решението подборът да стане на габровския фестивал е лично на Димитър Маринов. За драматичен театър „Рачо Стоянов“ това е признание, което се дължи на работата и продукцията, създадена през последните години. Председателят на САБ заяви, че най-лесно би било наградите за участие в майсторския клас да се разпределят между номинираните млади таланти за „Икар 2022“ за дебют. Димитър Маринов сам избира габровския театър и фестивала на монодрамата „Соло акт“, където дарява двете удостоверения. С това той изразява своята благодарност към българския театър и оценява усилията на извънстоличните културни институти, които създават конкурентни продукти с висока художествена стойност. Желанието му е било сам да връчи наградите на отличените участници като специален гост на събитието. В момента е ангажиран със заснемането на един от най-рейтинговите сериали в САЩ. Договорът му не му позволява да отсъства и да пътува в Европа, предвид променената международна обстановка.

 

Очаква се Актьорската академия за екранни изкуства на Димитър Маринов да се проведе през октомври-ноември 2022 г. В нея актьорът ще обучава млади таланти как да застават пред камера, как да участват и представят качествата си в кастинг. Той ще сподели своя опит с участниците и ще им представи американската система за подготовка на актьори за кино, телевизия и реклами. По думите на Петко Койчев – директор на габровския театър, личности като Димитър Маринов и Мария Бакалова, които са успешно реализирани на световната сцена, показват на младите артисти, че Холивуд не е толкова далеч или непостижим. Едни от целите на репертоарните театри като ДТ „Рачо Стоянов“ е да създават все по-добри художествени произведения, да изграждат творци и да възпитават публика. Той добави, че това е най-посещаваното издание на фестивала на монодрамата досега. Няма спектакъл, където публиката да е била под 50%, което е успех както за селектираните участници, така и за габровския театър като организатор.

 

Христо Мутафчиев сподели за съвместните усилия на Министерство на куртурата и Съюза на артистите да запазят стопроцентово обезпечаване на фонд „Работна заплата“ за държавните културни институти. Настояване на САБ е този механизъм да се запази за период от време след приключването на извънредното положение, защото публиката все още трудно се връща в залите. Двете години пандемична обстановка са довели до зрителски отлив за много културни институти от държавния и независим сектор. От САБ ще настояват за увеличение на заплатите с 25% за хората в сценичните изкуства. Христо Мутафчиев говори за различните програми, по които работят съвместно с Министерство на културата и Министерство на труда и социалната политика. Това са „Мелпомена“ и „Старт в театъра“, които дават възможност на театралните трупи да обновяват съставите си и да наемат нови служители за администрацията и техническите служби. Съвместно с Министерство на образованието се разработва нова програма за театър в училищата. Тя ще позволи на актьори и театрални специалисти да обучават деца и младежи като част от образователния процес.

В последния ден на фестивала – 7 април, ще се проведе официалната церемония по закриването и награждаването. Експертното жури ще определи носителите на шест награди в пет категории. Наградите са: „Изкуството на актьора в моноспектакъла“ – присъжда се за мъжка и женска роля; „Изкуството на режисьора в моноспектакъла“; „Изкуството на художника в моноспектакъла“; „Изкуството на композитора в моноспектакъла“ и „Най-добър спектакъл“.

 

Алтернативното жури на журналистите ще връчи наградата „Гласът на медиите“. Публиката ще определи своя фаворит сред постановките чрез наградата „Гласът на публиката“. Ще има още една специална извънредна награда, която ще се връчи от името на габровските театрали по тяхно желание.

 

Осмото издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ се провежда от 2 до 7 април 2022 г. в Габрово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *