Цена над 25 лв. за агнешко по Великден е спекула

До Великден остава по-малко от месец и вече е резонен въпросът колко ще ни струва агнешкото на трапезата.

Засега пазарът на агнешко месо е привидно спокоен, няма активно търсене от потребителите, а животновъдите вече имат опасения дали ще могат да реализират стоката си.

„Към момента цените на агнешкото месо са в диапазона между 19-21 лв. в магазинната мрежи, а около 10 лв. живо във фермите. В тях цените няма да се покачват повече, това ще бъде цената, която ще преобладава в кампанията тази година. В магазините може би ще има леко увеличение, което няма да прескочи тавана от 24-25 лв. за килограм“, каза председателят на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация Симеон Каракаколев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че всичко под и над тази цена би било спекула.

„Производството на агнешко месо е едно от малкото, които самозадоволят потреблението на страната. Няма нито дефицит, няма излишък. И тази година ще бъде така – ще има достатъчно агнета, които ще задоволят консумацията на Гергьовден. В социалните мрежи видях, че има цена от 30 лв., което е абсурдно. Клиентът не бива да купува на тази цена и да я приемат за нормална“, допълни Каракаколев.

Той заяви още, че от няколко години се внася месо от Северна Македония, което е с 30% по-евтино.

„Там не действат тези регулации, които действат в ЕС, и се субсидира износът“, заяви гостът. По думите му козето мляко е една от бързо развиващите се ниши в консумацията на млечни продукти.

„В България консумацията на овче месо изостава от години. Вкусът на подрастващото поколение не е свързан с консумацията му, той е свързан с консумация на пилешко, свинско. Държавна политика е да възпитава този вкус“, добави Симеон Каракаколев.

От 3 години има въведена информираност за агнешкото месо – това, което е със син печат, е произведено у нас.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2022/03/28/kolko-shte-ni-struva-agneshkoto-30-lv-za-kilogram-e-spekula.524835

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *