10 препоръки, които ще помогнат да спестим пари при пазаруване

Във време, когато храната става все по-скъпо, трябва да се научим да пазаруваме разумно. Ето 10 препоръки, които ще помогнат да спестим пари за храна.

1. Изключете смартфона си

Бутайки количка пред себе си, и проверявайки за нови съобщения в месинджъри или превъртане на страници в социалните мрежи, ви струва пари, защото използването на мобилен телефон в магазина ви разсейва и прекарвате повече време в него. Колкото по-дълго вървите между рафтовете на супермаркета, толкова повече купувате.

2. Внимавайте за продукти с намаление

Когато видим ярки червено-жълти етикети с цени, в един момент спираме да мислим разумно. Ето защо преди да сложите в кошницата продукти с намаления, проверете срока на годност и помислете добре дали имате нужда от тях. Наистина много често магазинът намалява цената, защото след няколко дни продуктите ще са с изтекъл срок или защото не се купуват.

3. Не попадайте в капаните на търговците

Супермаркетите са специално проектирани така, че да оставяте възможно най-много пари в тях. Огромни екипи от хора работят върху това от години и са се научили да използват всички слабости, за да ни накарат да купуваме. Най-скъпите и често ненужни предмети са на нивото на очите. Ето защо, ако искате да спестите пари, не забравяйте да погледнете долните рафтове.

4. Смятайте наум

Докато поставяте продуктите в количката, пресмятайте наум цената им, за да знаете приблизително колко ще платите на касата.

5. Избягвайте пакетираните стоки

Цената на пакетиран домат обикновено е по-висока, което означава, че ще похарчите малко повече. Същото важи и за нарязаното сирене или наденица.

6. Не водете деца със себе си

Дори възрастните не винаги могат да устоят на изкушението да грабнат шоколадово блокче от рафта. Може да е много трудно да устоиш на молбите и сълзите на децата, особено когато зад гърба ти въздиша недоволна опашка. Затова се опитайте да пазарувате без деца.

7. Пазарувайте сити

Със сигурност сте чували препоръката да ядете, преди да пазарувате в хранителен магазин. Ако отидете в магазина гладни, апетитните гледки и миризми могат да ви провокират да правите ненужни покупки. Същото важи и за жаждата. Не винаги можем да разберем кога сме жадни и кога сме гладни.

8. Проверете продуктите в хладилника си

Ако знаете точно какви храни ви липсват, тогава няма да купувате твърде много и няма да се налага да изхвърляте неизползваната храна.

9. Направете меню за седмицата

Това ще изисква време и усилия, но ще ви спести времето когато пазарувате. Ако ясно знаете какво ще готвите, тогава лесно можете да направите точен списък на всички продукти, от които се нуждаете.

10. Поръчайте онлайн

Някои супермаркети имат онлайн услуга: можете да изберете продукти чрез уебсайта или приложението и след това просто да ги поръчате. С този подход ще имате повече време да мислите за покупките си, да сравнявате цените, да търсите отстъпки.

/Actualno.com/

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *