341 проекта са одобрени за финансиране в кампанията „Чиста околна среда 2022“

В тазгодишния конкурс за най-оригинален и екологично познавателен проект в рамките на традиционната Национална кампания „Чиста околна среда“ са одобрени за финансиране общо 341 проектни предложения.  От тях 135 са на общини и кметства, 103 – на детски градини, и 103 – на училища и центрове за подкрепа на личностното развитие, на територията на цялата страна.

Средствата за реализацията на одобрените проекти в размер на 3,5 млн. лева се предоставят от МОСВ чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Проектите на общини и кметства се финансират с до 15 000 лева, а тези на училища и детски градини – с до 7500 лева.

Кампанията на МОСВ „Чиста околна среда“, която се реализира успешно вече 19 години, има широка обществена популярност и е утвърдена като ефективен механизъм да се активират и подпомогнат финансово общините, училищата и детските градини за дейности като почистване, залесяване, озеленяване, изграждане или възстановяване на детски площадки, междублокови пространства и др.

Тази година преобладават проектите за облагородяване на места за отдих и почивка, поставяне на спортни съоръжения на открито, както и „зелени класни стаи“ и „зелени занимални“. „Последните са най-важни, защото имат пряко въздействие върху най-малките – децата и младежите, а именно те са бъдещето, включително по отношение на темите за опазването на околната среда“ – написа във Фейсбук министър Борислав Сандов, оценявайки позитивния ефект от провеждането на кампанията.

Проектните предложения тази година са изключително голям брой – кандидатствали са общо 1740  проекта, което показва, че има реална потребност от подпомагане на инициативите за облагородяване на жизнената среда и екологично образование. „Затова обмисляме през следващата година да завишим значително финансирането за тази програма и тя като минимум да се удвои“, сподели министър Сандов.

Пълният списък с одобрени проекти е публикуван на интернет страницата на ПУДООС: http://pudoos.bg/

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *