Twitter очевидно се противопоставя на предложението на Мъск

Twitter прибягва до контрамерки, за да се защити от поглъщането от страна на технологичния милиардер Илон Мъск. Съгласно плана на компанията други акционери могат да закупят допълнителни акции на ниска цена, ако купувачът надхвърли границата от 15% от ценните книжа. Този ход е класическо „отровно хапче“, към което често прибягват компании, заплашени от поглъщане. Мярката трябва да се прилага в продължение на една година, заяви бордът на директорите.

Предвижда се също така, че в случай на евентуално поглъщане на дружеството чрез мащабно изкупуване на акции, купувачът ще трябва да плати на останалите акционери т.нар. премия за контрол. Това е вноска, която е по-висока от пазарната стойност на акциите.

Приетият план ще намали вероятността „която и да е институция, лице или група“ да придобие контрол над компанията чрез закупуване на акции на свободния пазар, без да плати „подходяща премия за контрол“ на всички акционери, обясни Twitter. Компанията не назовава имена, но мерките несъмнено са насочени към Мъск, коментира Bloomberg.

Междувременно според материал на New York Post частният инвестиционен фонд Thoma Bravo подготвя оферта за услугата за кратки съобщения. „Те се опитват да се наложат“, казва източник, запознат с плановете на инвестиционната фирма. Thoma Bravo вече притежава технологични гиганти, като разработчика на антивирусен софтуер McAfee. Според материала на медията все още не е ясно колко висока може да бъде офертата за Twitter на фирмата за частни капиталови инвестиции и кога ще бъде отправена тя. Вътрешен екип на компанията работи по евентуалната сделка, казва информаторът.

В четвъртък най-богатият човек на планетата обяви оферта към всички акционери на Twitter за придобиване на акции на цена от 54,20 долара, след което ще изтегли онлайн платформата от борсата. По този начин Twitter бе оценен на около 43 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla вече закупи дял от 9,2% през последните седмици.

Инвеститорите на фондовата борса не вярват, че Мъск ще постигне целта си: По време на търговията в Ню Йорк цената на акциите спадна с около 1,7% до 45 долара в средата на деня. Няколко часа след като обяви плановете си за поглъщане на Twitter, самият предприемач призна, че „не е сигурен“ дали ще успее. Въпреки това, в случай че офертата му се провали, той имал „план Б“, заяви 50-годишният мултимилиардер на конференцията Ted2022 във Ванкувър, Западна Канада. Мъск обаче не даде подробности за този „план Б“.

В задължителното си заявление до американската фондова борса в сряда Мъск написа, че първоначално е решил да закупи акции в Twitter, защото е вярвал в потенциала на компанията да бъде „платформа за свободно изразяване по целия свят“. Въпреки това, откакто е придобил дял в Twitter, е стигнал до заключението, че „компанията в сегашния си вид не се развива и не изпълнява социалната си роля“.

„Twitter има изключителен потенциал“, пише Мъск. „Аз ще го отприщя“. По-късно, на конференцията във Ванкувър, предприемачът добави, че планът му за придобиване на Twitter не е свързан с „правенето на пари“.

Мъск, сам запален потребител на онлайн услугата и с 81,6 милиона последователи, отдавна е известен като критик на Twitter. Понастоящем най-богатият човек в света със състояние от 267 милиарда долара според списание Forbes, Мъск многократно е обвинявал платформата в ограничаване на свободата на словото. Неотдавна предприемачът, който е известен с провокациите си, предизвика силно вълнение, когато попита последователите си дали Twitter „умира“. Той изтъкна, че много известни личности с милиони последователи, като певецът Джъстин Бийбър, се изказват сравнително рядко в платформата.

 

По статията работи: Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *