Ансамбъл „5/4 танго“ гостува на Европейския музикален фестивал

Европейският музикален фестивал 2022 представя концерт с музика от Астор Пиацола, който е своеобразно продължение на 100-годишнината от рождението на твореца, отбелязана тържествено през миналата година, научи ДУМА от Ирена Данкова от „Кантус фирмус“. На 16 май от 19,30 ч. в зала „България“ ще свири ансамбъл „5/4 танго“, създаден през 2021 г. именно по повод честванията за Пиацола. В състава се включват изтъкнати класически музиканти с впечатляваща кариера и забележителни изяви у нас и по света. Стоян Караиванов, Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Маргарита Калчева са обединени от страстта към тангото и още с първите си общи изяви задават високи стандарти в изпълнението на тази музика у нас. Публиката на фестивала ще има възможност да ги чуе с емблематични творби на Пиацола – „Годишните времена на Буенос Айрес“, Концерт за квинтет, „Портрет на Алфредо Гоби“ и др.
Уникалният облик на това събитие се допълва от участието на балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев, премиер-солисти от Софийската опера и балет. Те ще танцуват по специално създадената хореография на Светлин Ивелинов.
Ансамбъл „5/4 танго“ се ражда по идея на именития пианист Людмил Ангелов за изпълнение на основното ядро от произведения на Астор Пиацола. Комбинацията от инструменти – цигулка, контрабас, електрическа китара, пиано и бандонеон, съответства точно на прочутия Астор Пиацола квинтет, основан от композитора през 1960 г., с който той концертира по света и популяризира своята музика. Този ансамбъл е любимият „инструмент“ на Пиацола в процеса на изграждане на стила нуево танго, представяйки в умален вид типичния танго оркестър. Водеща роля в квинтета има бандонеонът, каквато е концепцията и на самия Пиацола като виртуоз на този инструмент.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *