Блатни истории от Варненското езеро. Част 1

„Блатни истории от Варненското езеро“: Новото видео на АКФ разказва как 435 милиона държавни пари за удълбочаването на Варненското езеро потънаха в неизвестна посока

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува днес първия епизод от новата си поредица „Блатни истории от Варненското езеро“.

Видеото представя факти, изнесени в разследването на журналиста Спас Спасов от „Дневник“, както и правния анализ на експертите на АКФ за схемата, в която чрез серия груби нарушения на закона 435 милиона лева публични средства бяха източени от държавния бюджет към частни компании.

435 милиона лева е стойността на най-голяма държавна инвестиция в пристанищна инфраструктура за последните 50 години – удълбочаването на плавателните канали до пристанище Варна-запад.

Чрез инхаус процедура в нарушение на закона тези пари преминават от държавното дружество „Пристанищна инфраструктура“ към държавното дружество ТСВ ЕАД, което за 130 години съществуване е построило стотици километри релсов път – и нито един канал.

Поради липса на капацитет ТСВ ЕАД, без обществена поръчка и в нарушение на закона, превъзлага удълбочаването на частния консорциум „ЕС Билд“, който на свой ред го превъзлага на регистрираната в Калининград руска компания „Гидрострой“.

Договорите между изпълнителите в тази порочна схема на превъзлагания се оказват една от най-строго пазените тайни в държавата.

Остават отворени въпросите как така проектът за удълбочаването се е изготвял в хода на изпълнението му? И възможно ли е технически удълбочаването да се случи? Или 435-те милиона лева просто са потънали в пясъците на Варненското езеро?
През март 2022 Антикорупционният фонд сезира МВР и Народното събрание по казуса с искане за пълен финансов одит и проверка за извършени престъпления.

🔔 Очаквайте скоро втория и третия епизод от поредицата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.