Български проект спечели наградата Natura 2000 на Европейската комисия в раздел “Комуникация”

Българският информационен проект „Натура 2000 в България: нови хоризонти“ спечели наградата Natura 2000 на Европейската комисия в раздел Комуникация. Проектът е осъществен от Зелени Балкани в партньорство с Дарик Радио, Дневник, Капитал и Хоби ТВ. Отличието прие ръководителят на проекта г-жа Елена Стоева.

На церемония в Брюксел по повод 30-годишнината от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000“ в Европейския съюз, комисарят по околна среда, океани и рибарство Виргиниюс Синкевичус обяви победителите в тазгодишното издание на наградите Natura 2000. Сред шестте победители са проекти от България, Австрия, Гърция, Португалия и Испания, както и трансграничен проект от Германия, Австрия, Люксембург и Швейцария.

Зелени Балкани получава отличието в категория “Комуникация”, като очакваният обхват на проекта е 4,5 милиона души. „Радвам се, че наградата е връчена на български проект“, казва Елена Стоева, ръководител на проекта. „Това за мен е резултат от отличното сътрудничество с медийните ни партньори, благодарение на които  нашите послания достигат до хората. Наградата приемам като признание за приноса за опазване на природата на граждански организации като Зелени Балкани.“

Наградите Natura 2000 отличават успешни примери за опазване на околната среда в ЕС. Тази широкомащабна информационна кампания, финансирана от програмата LIFE на ЕС, се стреми да повиши осведомеността за мрежата “Натура 2000” – един от най-успешните инструменти за опазване на богатото природно наследство на Европа. В рамките на кампанията е създадено и разпространено аудио, визуално и писмено съдържание чрез онлайн излъчвания, ежедневни и седмични бюлетини и канал в YouTube. Организирани са и национални събития и уебинари. Наградата на гражданите се присъжда на победителя в онлайн гласуването.

В допълнение към опазването на Земята, комуникацията, социално-икономическите ползи и трансграничното сътрудничество, тази година наградите се връчват и в допълнителна категория – опазване на морската среда. Целта е да се популяризират многобройните важни усилия, които се полагат в целия Съюз за засилване на защитата на морските и крайбрежните видове и местообитания.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *