Ваксиниран ли е Ким Чен-ун срещу COVID-19?

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун вероятно не е ваксиниран срещу коронавирус.

Това смятат властите в Южна Корея, позовавайки се на данни от разузнаването на страната.

Според Националната разузнавателна служба, досега в страната не са внасяни ваксини, Ким Чен-ун също не е получил такава.

Британските здравни власти обмислят ваксиниране срещу коронавирус на деца  между 5 и 11 години - От деня - БНР Новини

 

Представители на южнокорейския парламент обаче смятат, че отношението към ваксините в Северна Корея се променя.

Това мнение се базира на публикация във вестник „Нодон синмун“, в която се подчертава ефективността на медицинската процедура в борбата с пандемията.

Северна Корея беше сред първите държави, които наложиха блокиране и гранични ограничения през януари 2020 г.

Тя поддържаше съмнителното твърдение за нулеви случаи на COVID, докато не призна първия си клъстер на болестта от щама BA.2 на 12 май тази година. Смята се, че случаите са свързани с военен парад, проведен в края на април.

Севернокорейският лидер нареди локдаун във всички градове и окръзи. Досега общият брой на пациентите със симптоми на треска от края на април е достигнал 1.97 милиона, а 63 души са починали.

Междувременно, СЗО предупреди, че това може да породи нови варианти на коронавируса, които рискуват да се разлеят в гъсто населените съседи на страната, по-специално Китай, съобщава Newsweek.

Миналия юли, когато станаха достъпни COVID ваксините, Северна Корея отхвърли доставки на препарата на AstraZeneca, предложен чрез подкрепяния от СЗО план за споделяне COVAX. Два месеца по-късно, все още настоявайки, че няма инфекции, Пхенян отхвърли милиони ваксини, произведени в Китай, според УНИЦЕФ.

През последните дни Северна Корея пренебрегна предложенията за помощ от СЗО, Южна Корея и Китай.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.