Дари книга в мола – възроди читалище на село

Книги за Народно читалище „Развитие-1931“ в мездренското село Ослен Криводол събират чрез дарения в един от столичните молове в дните около 24 май. Целта на инициативата е читалището да отвори отново врати, предаде репортер на БГНЕС.

Специална библиотечна инсталация очаква посетителите, желаещи да дарят литература за добра кауза в мол Paradise Center, който съвместно със сдружение „1 Процент Промяна“, стартира благотворителна кампания за набиране на книги, посветена на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Днес е първият ден на кампанията, която продължава до 26 май. Голямата цел на е в рамките на тези четири дни да се съберат 3000 книги – количеството, нужно за възобновяване дейността на читалището.

Желанието да подпомогне читалището като дари книги е една от причините довели Анелия да дойде днес в търговския център. „И главно – любов към книгата. Искам да предам нататък онова, което ми е харесало и съм подбрала за дечица или младежи, които ще четат в селцето, където ще отидат“, каза младата жена, която не скри, че книгите, които донесла са специално подбрани. „Усетила съм, че за мен са били променящи и искам да ги предам нататък“, каза още тя.

Павла също е дошла да дари. Държейки дъщеря си за ръка, тя ни обясни, че сред причините да го направи е и защото тези книги вече няма да ги четат и за да може да набавят нови с ваучера, който получава всеки, участвал в кампанията. Дъщеря ѝ Лили съвсем без да се замисли, чаровно и логично, каза, че обича детски книжки. 4-годишното момиченце сега най-обича тази за Седемте козлета.

Изискване към жанра и тематиката на книгите няма. Гостите могат да оставят в импровизираната библиотека на търговския център както художествена литература, исторически романи и детски книжки, така и специализирана – енциклопедии и др. Няма ограничения и в количествата. Единствената молба на организаторите е дарените книги да са в добро състояние. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *