Депозитната система за опаковки в България

Депозитната система за събиране на еднократни опаковки, които подлежат на рециклиране, в България може да бъде въведена най-рано към средата на 2024 г. Това стана ясно от изказване на Светлана Божкова, директор на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), по време на уебинар за депозитната система, който се състоя днес.

Уебинарът е организиран от Reloop Platform, международна организация с нестопанска цел, която обединява индустриалния сектор, правителствени и неправителствени организации с обща визия за кръговата икономика. В уебинара участваха представители на депозитните системи в Скандинавските страни и Естония, както и представители на общини, институции, производители на напитки в България.

Работна група вече обсъжда обхвата и стъпките за въвеждане на депозитна система за опаковки в България. Първото ѝ заседание се състоя в началото на годината, на което присъстваха производители на безалкохолни напитки и пивовари, рециклатори, търговски вериги, организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки и общини.

Съгласно опита на страните, които вече експлоатират такава система, периодът от идеята до реалното ѝ въвеждане отнема поне две години. България още не е започнала със същинските проучвания и анализи, на които да базира практиката.

Кръгова икономика в действие

В момента депозитни системи за събиране на еднократни и многократни опаковки функционират в 12 държави в Европа, като предстои въвеждането им в още 15, коментира Ася Добруджалиева, председател на Управителния съвет на Асоциацията на еколозите от общините в България.

 

Пионер е Швеция, където подобна система работи от 1984 г. През 1989 г. депозитна система е заработила и в Исландия. В последните две години – периода 2020-2022 г., депозитни системи започват да функционират и в Латвия, Словакия, Румъния, Беларус, Португалия, Малта. Очаква се въвеждането на такива през 2023 г. в Турция, Англия и други страни.

За да функционира депозитна система за опаковки от напитки, трябва да има споразумение между производители, търговци и рециклиращата индустрия какви опаковки да се събират и как да се маркират, така че системата да ги разпознава на по-късен етап, както и как да се етикетират. Това важи както за произведени в страната опаковки, така и за вносните.

При депозитната система търговците заплащат депозитна такса за опаковките на производителите, а потребителите – на търговците. Потребителите си възстановяват депозитната такса при връщане на опаковките, а магазините си я получават от оператора на депозитната система. Потребителите след това могат да изберат дали да си вземат парите, или да ги ползват за следващи покупки.

Скандинавски опит

Най-старата депозитна система в Европа е в Швеция – Returpack, която функционира от 1984 г., когато за първи път в страната са въведени алуминиевите опаковки. От 1994 г. системата обхваща и пластмасовите бутилки, обясни Бенгт Лагерман, управляващ директор на Returpack. Основен акционер в оператора са производителите на напитки и опаковки и вносителите на опаковки, както и търговците.

Данните показват, че в страната се рециклират над 1,5 млрд. алуминиеви кенове и пластмасови бутилки годишно. Рециклират се също така над 90% от закупените кенове и пластмасови бутилки с напитки.

Организацията работи с магазини, ресторанти и други заведения, къмпинги, спортни зали и други обекти, където се консумират безалкохолни напитки и бира в пластмасови бутилки и алуминиеви опаковки. Рециклират и се преработват алуминиеви кенове, PET пластмаса, оцветена пластмаса и пластмасови капачки.

Във Финландия операторът на депозитната система за опаковки от напитки Palpa е 50:50 собственост на производителите и търговците. Системата функционира от 1996 г., като събира пластмасови бутилки и бутилки от рециклируемо стъкло.

Всеки финландец връща средно 265 кенчета, 109 пластмасови бутилки, 27 стъклени бутилки, или общо над 400 опаковки годишно, коментира Томми Вихавайненр от организацията.

Освен депозитната такса в страната производителите и вносителите заплащат и данък върху опаковките.

Естония е първата страна от Източна Европа, внедрила депозитна система за повторно оползотворяване на опаковки от безалкохолни напитки и бира – въведена е през 2005 г., посочи Каупо Карба от оператора Estipandipakend. Акционери в организацията са производителите и търговците.

Подобна е системата и в Норвегия, коментира Лиса Мьолман от Recycling Lottery International. Там потребителите обаче могат да изберат дали да си вземат депозита, или да го дарят на Червения кръст. През миналата година организацията е събрала 11 млн. евро от такива дарения.

Частна инициатива

Опитът в тези държави показва, че общините могат да партнират на една такава организация, но нямат водеща роля в нея.

Производителите на безалкохолни напитки дават заявка за основна роля в българската депозитна система, както коментира Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

Тя заяви, че конкретно в България ще се изисква полагането на големи усилия за приобщаване към тази система заради по-фрагментираната търговия и големия брой малки търговци на пазара.

Отделно депозитната система трябва да бъде съвместима със сега действащата рециклираща система и система за разделно събиране на отпадъците.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.