Десислав Дионисиев: Инфлацията ще стигне 40%

Десислав Дионисиев: Само имбецили виждат икономически растеж, инфлацията ще стигне 40%

Инфлацията все още не е заработила много силно в България. До края на годината тя може да достигне до 35-40%.
Само икономически имбецили могат да твърдят, че в страната се наблюдава икономически растеж.
Декапитализирането на бизнеса е основен проблем в момента.

Това заяви в интервю за БГНЕС Десислав Дионисиев, един от големите и успели бизнесмени в страната. Той е изпълнителен директор на „Биопрограма”, която от три десетилетия се занимава с производство на билки, чайове и пчелен мед.

Дионисиев не очаква успокояване на инфлацията, както твърдят представителите на властта.
„През следващите месеци ще очакваме продължение на инфлационния ръст и е много възможно процентът на инфлацията да се удвои в рамките на няколко месеца, защото нищо не е ясно и нищо не е предвидимо“, каза той.
Бизнесменът предупреди, че инфлацията не е заработила много силно в България.
„Очаквайте най-лошото, в края на годината да има 30-40% инфлация. Това е моето реално очакване. Хубаво е да очакваме най-лошото. Ако може да е по-добре, само ще бъдем щастливи“, каза той.

Десислав Дионисиев категорично отхвърли бодряшките твърдения за икономически ръст във всички сектори.
Няма реален икономически ръст, инфлацията създава илюзорното впечатление, че оборотите се вдигат. Всъщност ръст няма и само едни икономически имбецили могат да твърдят подобно нещо. Напротив, икономиката върви надолу. Това може да се докаже и види, когато се видят физическите измерители, а не стойностите. И това е ясно дори за хората без икономическо образование“, подчерта изпълнителният директор на „Биопрограма“.

Най-страшното нещо в момента за бизнеса е несигурността. Той започва да свива производството и да се опитва да си гарантира, че няма да работи на загуба.
Декапитализирането на фирмите е основен проблем в момента в България. Плащането на високи сметки за горива, задължителното увеличаване на фонд работна заплата водят до намаляване на оборотните средства. Проблемът е в това, че за да се случи нещо, трябва да се получават повече пари. А те могат да се получат, ако се вкара инфлация в държавата и оттук нататък се завърта кръгът. Цените вървят нагоре. За да може бизнесът да си покрива разходите си, парите се обезпечават с проценти на месец, което всъщност означава, че нищо не се променя. По-скоро живеем по-зле, отколкото по-добре“, обясни Десислав Дионисиев.
Той заяви, че постоянно чува от приятели за затворени бизнеси или за такива, които се готвят да го направят. „Имам много познати бизнесмени, които „благославят“ икономическата обстановка в страната и влизат в темата с абсолютно нежелание и силна критика към управляващите“, каза Дионисиев.

Според него единственото, което може да направи правителството на Кирил Петков в тази ситуация, е да започне да изпълнява обещанията, които е дало, когато е дошло на власт.
„Те са намаляване на администрацията с 30%; спиране на износя на електроенергия, ако спрат доставките на природен газ. След като е обещано, правителството трябва да го изпълни. Ако нямат възможност да го направят, да си подаде оставката и да дойдат други хора, които могат да го направят“, категоричен е Дионисиев.
Той отбеляза, че икономиката ще събори правителството на Петков, а не Украйна.
„Икономиката е единственото нещо, което ще накара българинът да излезе и да протестира“, заяви пред БГНЕС изпълнителният директор на „Биопрограма“. /БГНЕС