ДЖЕЙХАН ИБРЯМОВ: МИРИШЕ НА БЕДНОСТ

Високите цени и инфлацията са въпроси, които касаят българските граждани, но не получават никакви отговори от премиера и управлението. Това коментира народният представител от ДПС Джейхан Ибрямов в предаването „Беновска пита”. Повод за участието му бе зададеният от него въпрос към премиера Кирил Петков за липсата на мерки за преодоляване на инфлация. По време на изказването си в пленарна зала Ибрямов заяви, че в българските домове вече мирише на бедност. И попита премиера защо гладът дойде в България при сегашното управление.

Говорим за мерки, виждаме анализи на тези разговори, започва обсъждане отново на този анализ на мерките и до безкрай. Всичко, което се предлага от правителството, уж под формата на антикризисни мерки – какво се получава – те са контрапродуктивни, подчерта Ибрямов.

Той подчерта, че се наблюдава невиждана през последните 14 години инфлация – 12,4 на годишна база. И отбеляза, че най-осезаемо е поскъпването в транспорта – 26 %, 43 % при цените на горивата за автомобили, 14 % на комуналните услуги, 117 % на газа, 30 % на твърдите горива, 17,5 % на храните.

Да събереш определени политически партии, които са от най-левия и най-десния спектър и след това да искаш да създадеш нещо градивно – не се получава. За това говорят и техните коалиционни партньори, защото те също чуват от медиите къде е отишъл премиерът, с кого е отишъл да се договаря и какъв танкер ще докара в България”, коментира Ибрямов.

“Всичките мерки, които премиерът изброи, са заложените от 46-ото НС. Те не могат да се похвалят с едно единствено нещо, което са постигнали”, каза Ибрямов. И попита кога Петков ще се види освен с Камала Харис и с българския народ, с браншовите организации, със своите коалиционни партньори. “Ако не умеят и не искат да управляват, а е видно, че не искат и не умеят, по-добре е да освободят тези постове, защото в България има много кадърни хора с опит и могат поне да се опитат да започнат някакви разговори за излизане от тази криза”, призова Джейхан Ибрямов.

Управленската коалиция е най-слабата в най- новата ни история, създадена е с най-нисък процент избиратели – 60 % от хорана не гласуваха, каза още ИбрямовТой подчерта, че действията на управляващите показват, че държавата върви към предсрочен вот, защото се нуждае от нова управленска формула.

За да се измъкне държавата от ситуацията, в която се намира, трябват експерти, а не самозванци. Така, както стана с НОЩ по време на Ковид-кризата, начело с ген. Мутафчийски. Нито бяха политически обвързани, нито икономически, дойдоха, направиха мерки – да, не беше приятно за българския народ, но минахме през първата тежка вълна на Ковид без много жертви и без България да губи от икономическия си потенциал, както и от човешкия си ресурс, продължи да си работи нормално. Това е моделът. С отговори от рода – направихме, ще направим, създадохме – няма да станат нещата”, заяви Ибрямов.

“Ние сме на политическата сцена и винаги ще задаваме неудобните въпроси към властта, изхождайки от нуждите и притесненията на българските граждани. Необходима е предвидимост и час по-скоро мерки за браншовите организации, бизнеса и хората, защото мирише на бедност и това трябва да се спре. Ако не вземем мерки – не знам какво може да се случи. Дано протестите успеят да накарат малко управляващите да чуят исканията”, коментира още народният представител.

Беновска отправи въпрос и по темата за енергетиката, защото цените на горивата, на тока и влиянието им върху пазара може да се окаже пагубно. Ибрямов коментира, че най-големият крадец вика дръжте крадеца. “Най-големият лъжец Кирил Петков излъга целия български народ с фалшивата декларация, която подписа. Те говорят за корупция, а къде е корупцията – корупцията е във властта, те управляват от 1 година. Сигурно има лобизъм”, каза Ибрямов.

С предложения от ДПС законопроект, с който свръхпечалбите на ВЕИ ще отиват във фонда за енергийна сигурност, искаме да покажем на бял свят точно тези лобистки отношения във властта, но те не допускат това да се обсъжда в НС. Ние искаме тези свръхпечалби да бъдат насочени към бизнеса, за да може под някаква форма той да бъде компенсиран. Вече месец и половина отлежава в НС темата за Джемкорп и не попада в дневния ред, бива отхвърлена от управляващото самодостатъчно мнозинство. Те се самосвалят, те искат този предсрочен вот, а на г-жа Нинова чест ѝ прави, че малко или много разбира за правилните политики на ДПС и ги предлага под друга форма, но ние ще продължаваме да поставяме на дневен ред важните въпроси, касаещи българското общество, бизнеса и да искаме да решаваме тези въпроси. Няма да допуснем изпълнителната власт да прекрачва границите, защото това го видяхме и по време на изборите с погазването правата на българските граждани, с нахлуването от страна на МВР в българските домове. Основният проблем в момента е инфлацията и високите цени”, заяви Ибрямов.

Депутатът коментира, че предсрочни избори са възможни и ДПС винаги е готово за избори, но в момента те са закъснели и час по-скоро трябва да се случат. Тази коалиция беше негодна още със самото си създаване, категоричен бе Джейхан Ибрямов.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *