Днес е Денят на радиото и телевизията в България

Днес в България се чества Денят на радиото и телевизията.

7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия.

Чества се в България като Ден на радиото и телевизията и в Русия като Ден на радиото от 1945 г., в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.
На 7 май 1895 г. руският физик Александър Попов представя своето ново откритие – първия радиоприемник в света. Той демонстрира пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник, наречен радио. През 1907 г., според договор между българското и руското правителство, до село Франга (днес Каменар), северно от Варна, започва работа първият български безжичен телеграф.

През лятото на 1911 г. на борда на крайцера “Надежда” започва да работи радиостанция, а на 1 май 1912 г. влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, която служи за приемане и предание на телеграми от странство и България. Впоследствие радиото навлиза в масова употреба и в България, като става едно от основните средства за далекосъобщения. На 25 януари 1935 година цар Борис III подписва указ, с който радиоразпръскването в България се одържавява.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *