Днес е Ден на културното разнообразие

По инициатива на ООН на днес се отбелязва деня на културното разнообразие за диалог и развитие.

Провеждащ се ежегодно на 21 май, този ден отбелязва не само богатството на културите в света, но и съществената роля на междукултурния диалог за постигане на мир и устойчиво развитие.

Генералната асамблея на Организацията на Обединените Нации за първи път обявява този Световен ден през 2002 г., след като ЮНЕСКО приема Общата декларация за културното многообразие от 2001 г., признавайки необходимостта от „повишаване на потенциала на културата като средство за постигане на просперитет, устойчиво развитие и глобално мирно съвместно съществуване“.

Световният ден за културно разнообразие за диалог и развитие е повод за популяризиране на културата и подчертаване на значението на нейното многообразие като агент на приобщаване и положителни промени. Той представлява възможност за празнуване на многобройните форми на култура, от материалните и нематериалните, творческите индустрии, многообразието на културните послания и да разсъждава върху това как те допринасят за диалога, взаимното разбиране и социалните, екологичните и икономическите вектори на устойчивото развитие.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *