Почистване на околоземната орбита

Европейската космическа агенция(ЕКА) е подписала договор за 96 милиона евро, за почистване на околоземната орбита от космически боклук.

Според ЕКА това е наложително, защото откакто космическата ера е започнала през 1957г., в околоземната орбита са събрани повече отпадъци, отколкото функциониращи сателити. Освен това,

„Представете си колко щеше да е опасно морското плаване, ако всички кораби, които са потънали в историята, се носят на повърхността на водата. Такава е ситуацията в околоземната орбита и няма как да неглижираме проблема“ коментира генералният директор на ЕКА Ян Вьрмер.

Разработването на проекта е поверено на швейцарската стартъп компания „ClearSpace”. Очаква се първата мисия да започне през 2025г., като тя ще има за цел да прибере адаптора за полезен товар Vespa. Той тежи около 100кг и остава в околоземната орбита след втория полет на ракетата „Vega” през 2013г.

За целта ще бъде проектирана специална машина, наречена преследвач, който с четири роботизирани „ръце“ ще се захваща за отпадъците и ще ги придвижва до земната атмосфера, където те навлизайки ще изгарят.

„Сега е времето за подобна мисия. Космическият боклук започва да се превръща в сериозен проблем. В момента, в околоземната орбита има около 2000 функциониращи сателита и над 3000 амортизирани“ коментира основателя на „ClearSpace” Люк Пиге.

Той добави, че неработещите машини често се удрят една в друга, което прави реалния брой на космическите отпадъци пъти по-голям

 

Източник