Едва 30% от свинското месо в магазините е българско

Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, сочи статистиката. Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора.

България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството, и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас. „Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва“, казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов. Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност у нас, се произвежда под една трета от нужното свинско месо. То е около 30 процента, със 70 процента внос, твърди Михайлов.

Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското. „И към момента едно прасе, което се продава от български производител, е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите“, посочва още Михайлов.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *