„Екологичните катастрофи и заплахи, интерпретирани на големия екран”

Каним ви на безплатна интерактивна лекция на тема „Екологичните катастрофи и заплахи, интерпретирани на големия екран. В ролята на лектор влиза Мадлен Зашева, член на Фондация КОРЕН, организация за подкрепа и развитие на устойчива култура. Онлайн събитието ще се състои на 25 май, сряда, от 18:30 ч. във фейсбук страницата на платформата АртАкция: https://atrakcia.bg/category/14-videoaktsiya

 

Въпроси, които ще бъдат засегнати и дискутирани:

 

*Какви са екологичните предизвикателства пред човечеството и каква отговорност носи всеки от нас за спасяването на природата и Земята? Катастрофалните последици от войната за социума и околната среда.

 

*Дейности и проекти, популяризиращи моделите, които опазват, развиват и подобряват състоянието на природните ресурси, ландшафта, биологичното разнообразие и качеството на живот на хората.

 

*Промишлените замърсители са опасни, но не по-малко опасно е масовото безразличие. Как съвременното кино пресъздава корпоративната алчност, свръхексплоатацията на ресурси и неочакваните последствия от технологичния напредък и помага ли за повишаване на обществената чувствителност и ангажираност с тези проблеми?

 

*Примери за игрални и документални филми, които третират екологични теми и разказват истории, повлияни от начина, по който човекът взаимодейства с околната среда. Древният страх от края на света и неговите проекции в киното.

 

За лектора:

 

Мадлен Зашева принадлежи към онзи вдъхновяващ кръг от младежи, израснали в доброволческите среди на неправителствения сектор в България. Тя носи в себе си любов към света, към различията и новостите, към благотворната промяна. Скоро завършва Педагогическия факултет на Софийския университет със специалност „Неформално образование“. В свободното си време полага грижи за бездомни животни, а в останалото време се занимава с градинарство – професионално и любителски. Мадлен е част от екипа на UrbaCulture и член на Фондация КОРЕН, организация за подкрепа и развитие на устойчива култура.

 

С настоящата инициатива финализираме цикъла от интерактивни дигитални обучения, планирани за реализация в интервала февруари – май 2022 г. Те са част от проекта „Панел от дигитални обучения на социалнозначими теми за млади специалисти в областта на филмовата и театралната драматургия“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2021. Лекторите са уважавани български теоретици и практици с опит в реализацията на интердисциплинарни проекти в областта на изкуството. Тази поредица от обучения не е изолиран акт, а дългосрочна стратегия на организаторите за насърчаване на траен обществен дебат през анализ на посланията на съвременното изкуство (с фокус кино, театър и литература) по посока активизиране на културните мениджъри и специалистите в областта на филмовата и сценичната драматургия и създаване на условия за повишаване на

гражданската чувствителност и непримиримост към всякакви форми и прояви на антихуманност и незачитане на основни човешки права.

 

Съдържанието на проекта е интегрирано в сайта на АртАкция atrakcia.bg и обособено като отделна рубрика: #ВидеоАкция. Тя обхваща кратко представяне на съответния лектор, темата на обучението и записаните в ZOOM дискусията видеа, качени в YouTube канала на сайта. Лекциите ще бъдат разпространени и в социалните мрежи на АртАкция и СинеЛибри, както и в мрежите на самите лектори.

 

Проект „Панел от дигитални обучения на социалнозначими теми за млади специалисти в областта на филмовата и театралната драматургия“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2021 от Фондация „Синелибри“ в партньорство с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и Фондация „Сингъл Степ“.

 

Мненията и/или заключенията, изразени в материала, не представляват официално становище на Столична община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *