Екоселище с изолация от овча вълна в полите на Витоша

Еко селище от къщи до столичния парк Камбаните, в чието строителство да използвани материали, абсолютно иновативни за България, е само част от новите природосъобразени и устойчиви проекти на един от лидерите в жилищното строителство в София – АРТЕКС.

„Екоселището от къщи до парк Камбаните ще бъде много, много зелено. Самото строителство е с акцент върху естествените материали – богато озеленена среда, с пешеходна алейна мрежа, детски площадки и зони за спорт. Селището ще бъде със специален достъп за обитателите“ разказа арх. Весела Мирянова, председател на управителния съвет на „Артекс Инженеринг“.

В строителството на природосъобразното селище ще се използват и иновативни за страната технологии, като например изолация от овча вълна.

Идеята е на младия архитект Пламен Мирянов. Тя се поражда случайно по време на събор в манастир „Гигинци“, където се среща с местни животновъди.

„Проектът е специфичен, до момента подобна изолация не е правена у нас“ разказва арх. Мирянов.

Той пояснява, че всеки сезон овчата вълна се изхвърля като боклук на всевъзможни места – в дерета и реки, заради което фермерите отнасят солени санкции, а практиката крие и риск от екологични бедствия. В същото време, след правилната обработка, екологичната суровина може да се използва в строителството.

,,Изборът на този материал има екологично и конструктивно основание, тъй като той е с много добри изолационни свойства, осигурява звукоизолация, лесен е за вграждане и е възобновяем ежегоден продукт на пасищното земеделие“ разясни арх. Пламен Мирянов.

Еко селището, кръстено „Озарения“, е една малка част от иновативните проекти, които Артекс Инжинеринг подготвя за реализация. Повече за тях разказа арх. Весела Мирянова в интервю за списание Форбс.

„Световните стандарти са стандартите на АРТЕКС. В България може, и трябва, да се живее така, както би искал да живее човекът от най-развитите страни. Това не е фантазия, а цел, изискваща труд и размах. За труда е ясно. Ако в рецептата за успех няма труд, упоритост, устойчивост на всевъзможни атаки, тя е смехотворна. Искам да акцентирам обаче на размаха, на решимостта да се работи над очакванията с критериите на бъдещето.

Защо да повтаряме вече правени неща, щом можем да строим по-високо, по-модерно, по-дръзко?

В Артекс не искаме да покоряваме върхове, искаме да ги създаваме!

Мисълта за качеството започва от подбора на терена и стига до обезпечаването на безупречен мениджмънт и поддръжка на построената сграда, в която ще живеят и правнуците на собствениците. Всеки елемент от проекта, всеки етап от процеса, всяка суровина, всяка технология, всяко вдъхновение, всяко действие на всекиго от екипа ни, всеки детайл от всичко зависи класата на целият резултат.

Ако стъпиш на разместена плочка пред сградата, няма да си кажеш „ да, но пък фасадата е красива“. Сградата не е фасада, декор, а свят. Всичко в нея трябва да служи на щастието на хората.

Откровено казано, в АРТЕКС нямаме философии, имаме си вечен въпрос: „Това ли е най-доброто, което можем да направим?“

И като професионалисти, и като хора, искаме да изпитаме удовлетвореността от постигнатото завидно качество. То е здравата основа на нашата компания.

Думата Беладжио съчетава красота, лекота, състояние на благополучие и удобство. Това синтезира и бъдещия ни уникален комплекс „Беладжио“ на бул. България, до мол България. Освен собствен озеленен парк с цветни градини, със зони за разходка и спорт, сред които ще се издига и нова църква, комплексът предлага на своите обитатели и собствен спа център, търговски комплекс с магазини, както и множество ресторанти.

В изключително комуникативна среда, точно до метростанция Младост 1, ще се строи сграда АГАПЕО-2 като поредно доказателство, че в динамиката на града може да се живее спокойно и уютно. СЛЪНЧОГЛЕД в „Младост“-2 ще бъде една раздвижена сграда, следваща своята среда и вписваща се красиво в нея.

И разбира се, ДИАМАНТ-3, но с ново име „СМАРАГД“. Семейството на ДИАМАНТ в близост до Ловния парк и Борисовата градина се увеличава. Свободно стоящата сграда ще бъде ориентирана така в терена си, че да улавя най-много от лъчите и гледките.

Всяка сграда на АРТЕКС има свое неповторимо лице, свои специални черти. Еднаква е само всеотдайността ни, когато ги създаваме“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *