Енергийната криза: как различните страни се справят с ръста на цените

Цените на енергията в Европа се повишават през последните няколко месеца. Увеличението се дължи на общото нарастване на търсенето на енергия и на опасенията за доставките на газ и петрол заради нахлуването на Русия в Украйна.

Различните страни обаче се справят с кризата по различен начин. Обзор прави Би Би Си.

Великобритания

Правителството обяви, че всяко домакинство в Обединеното кралство ще получи отстъпка от 400 паунда (500 долара) от сметките си за газ и електроенергия, за да компенсира нарастващите цени на горивата.

Домакинствата бенефициенти ще получат и еднократно плащане в размер на 650 лири, а домакинствата пенсионери ще получат допълнителни 300 за зимно гориво. Ще бъде изплатена и еднократна сума за инвалидност в размер на 150 лири.

Плащанията ще бъдат частично финансирани от 25-процентен извънреден данък върху приходите от нефт и газ, който правителството очаква да донесе в бюджета 5 млрд. паунда.

Според министъра на финансите Риши Сунак правителството на изразходва 37 млрд. паунда за подпомагане на хората в криза, което е сходно с това на страни като Франция, Германия, Япония и Италия.

Италия

Италия обяви субсидии за горива в размер на 14 млрд. евро. Планът има за цел да позволи на домакинствата да запазят сметките си за гориво на нивата от 2021 г. и да ги насърчи да преминат към електрически автомобили и възобновяеми енергийни източници.

Другите мерки включват еднократно плащане от 200 евро за хората, които печелят не повече от 35 000 евро годишно, и 20% данъчен кредит за всички енергоемки компании, чиито цени на енергията са се увеличили с 30%.

За да се финансират тези мерки, се повишават данъците на енергийните компании, чиито печалби са се увеличили в резултат на по-високите цени на горивата.

Като цяло Италия очаква да похарчи около 35 млрд. евро за мерки за защита на потребителите.

Испания

Испания намали ДДС върху сметките за електроенергия от 21% на 10%. Тя също така временно намали специалния данък върху електроенергията от 7% на 0,5%.

За да плати за тези ползи, Испания въведе извънреден данък върху енергийните компании, за да събере 3 млрд. евро.

През април Европейската комисия се споразумя за таван на цените на газа в Португалия и Испания – средно 50 евро на мегаватчас. Ограничението на цените ще бъде в сила за една година и има за цел да намали наполовина сметките за газ на 40% от потребителите в двете страни.

Очаква се тези мерки да струват на Испания общо около 21 милиарда евро.

Франция

През януари френското правителство принуди държавния енергиен доставчик Électricité de France (EDF) да ограничи увеличението на цените на едро до 4% за една година, което струваше на компанията 8,4 млрд. евро.

Миналата година Франция вече обяви, че ще изплати еднократно 100 евро на 5,8 милиона домакинства, които получават енергийни ваучери. Оттогава насам правителството намали и данъците върху електроенергията.

Според изчисления на брюкселския мозъчен тръст Bruegel, Франция ще похарчи 38 млрд. евро за подпомагане на хората, които се намират в криза с разходите за живот.

Германия

Според Ройтерс германците плащат повече за електроенергия от всяка друга страна в ЕС, но през 2022 г. сметките за газ на 4,2 милиона германски домакинства ще се увеличат средно с 62,3%.

Правителството вече въведе субсидии за домакинствата с ниски доходи, а сега изразходва допълнителни 15 млрд. евро за субсидии за горива, като намали данъците върху бензина и дизела, предоставяйки на хората еднократно плащане от 300 евро, както и допълнителни плащания за детски надбавки и отстъпки за обществения транспорт.

Общата стойност на тези мерки се очаква да бъде около 30 милиарда евро.

Нидерландия

Нидерландското правителство похарчи 2,7 млрд. евро за намаляване на данъците за енергия, използвана от предприятия и домакинства, и планира да отпусне 150 млн. евро за подпомагане на най-уязвимите домакинства. Освен това то намали митата върху бензина и дизела с 21% до края на годината.

Нидерландия очаква да похарчи около 6 млрд. евро за мерките, предизвикани от енергийната криза.

Норвегия

В Норвегия правителството е определило максимална цена, която домакинствата трябва да плащат за енергия. Ако разходите надхвърлят тази сума, държавата заплаща 80 процента от сметката.

Като цяло Норвегия ще похарчи около 23,6 милиарда крони в подкрепа на потребителите.

Полша

Като част от „антиинфлационния щит“ полското правителство обяви план за намаляване на ДДС върху храните, газа и торовете до 0%. ДДС върху отоплението ще падне на 5%, а ДДС върху бензина и дизела – на 8%. Тези мерки са предназначени за период от шест месеца.

Полското правителство също така изпраща пари директно на 7 милиона домакинства, като някои от тях имат право да получат до 306 евро годишно.

Заедно с други мерки за подкрепа се очаква Полша да похарчи 9 млрд. евро.

Доколко тези планове са жизнеспособни?

Някои се питат докога правителствата ще могат да защитават потребителите. Ако високата инфлация се запази през 2023 г. или по-късно, правителствата ще се затруднят да защитят домакинствата.

„Такива силни субсидии са неустойчиви от гледна точка на публичните финанси и са вредни за геополитиката и енергийната сигурност, да не говорим за околната среда“, казва Симоне Талиапиетра, старши изследовател в Bruegel, фирмата, която събира данни за правителствените мерки за защита на потребителите.

Други анализатори се опасяват какво може да се случи, ако Европа не успее да намери алтернативи на руския нефт и газ.

„Най-тежките периоди ще бъдат есента и зимата“, казва Илария Конти, ръководител на отдела за газ във Флорентинското училище за регулиране. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *