ЗАБРАВЕНИТЕ БЪЛГАРИ-„Човекът,който дари 4 пъти повече злато от Евлоги и Христо Георгиеви.

Александър Георгиев (Коджакафалията) е роден през 1830 г. в бургаското село Зидарово. Едва петгодишен, остава сирак (баща му умира, майка му се омъжва повторно в друго село) и е осиновен от вуйчо си, който сам има шест деца.
Поради бедност остава необразован до края, но имайки изключителна памет, научава се да говори свободно на шест езика и става изключително успешен търговец. На 20-годишна възраст вече е сред най-богатите хора в околията.
Преди смъртта си дарява напълно безвъзмездно цялото си имущество на църквата и на община Бургас, за развитие на града и подпомагане на бедните-земя и сгради на стойност 25 милиона златни лева, които, преизчислени днес,се равняват на над 100 милиона лева. Това е над четири пъти повече от завещаните 6 млн. златни лева от Евлоги Георгиев за построяване на Софийския университет, пет пъти повече от тези на Димитър Ценов за създаване на висше икономическо училище в Свищов и десетки пъти повече от парите на Петър Берон, който завещава имота си в Румъния на България, и на Васил Априлов, оставил значителна сума на Габровската община да построи училище.
Коджакафалията напуска този свят на 15 юли 1913 г. В завещанието си определил известна сума за своя гроб, за да не ощети никого. Известни са думите му: „Родил съм се грешен и само с добро ще изкупя прегрешенията си.“
Споделено от интернет
Може да е творба на 1 човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *