Защо гласувах против изпращането на оръжие в Украйна

Ние представителите на първата и автентична природозащитна партия в България – ПК „Екогласност“ не еднократно сме доказали, че в своите действия се ръководим от фундаментални принципи, залегнали в нашата история, идеология и политика. Основни ценности на „Екогласност“ и коалиция „БСП за България“ са ценностите на хуманизма, застъпвани и развивани в условията на криза, изправила се не еднократно пред цялото човечество, както в случая и с войната в Украйна.
Криза политическа,икономическа и духовна. Криза, която лесно може да прерасне в екологическа. Защото опазването на околната среда е от значение не е само за запазването на всички видове в нея, а е преди всичко фактор за съществуването и развитието на човека.
За мен и моите колеги от коалиция „БСП за България“ това е важна причина да следим с безпокойство случващото се в Украйна.
Като се ръководим от нашите идеологически и политически ценности, в качеството си на народен представител гласувах против налагането на каквито и да са санкции срещу Русия.
По същите съображения гласувах и против изпращането на оръжия за Украйна.
Да, редно е да оказваме хуманитарна помощ на жертвите от войните, в т.ч и в Украйна, но прякото изпращане на оръжия от всякакъв вид и калибър , независимо на коя от воюващите страни не е пътят за мирното решаване на кризата в Украйна, както и за мирния диалог между воюващите страни.
Мъдрите хора казват, че историята ни учи, но за съжаление ние не винаги се учим от нея
И за да не бъда голословен, ще припомня военната помощ, която през 1999 г. изпратихме в Северна Македония под формата на 100 танка Т-72.
Тази военна техника беше нарязана на скрап и продадена.
В момента най-важния въпрос , касаещ бъдещето на бедния български народ не е износа на оръжие за Украйна, което между впрочем не се и иска от нас.
Основният въпрос е как ще се справим с енергийната криза и по-конкретно с доставките на природен газ, което касае пряко не по-малко от 25 хил. български фирми със заети над 300 хил. работни места.
Това е съществения въпрос, а не няколко автомата Калашник и пълнители. Ако украинската армия е опряла до тях, както се казва, господ да им е на помощ. Затова след решението на НС за помощта за Украйна е редно да се концентрираме върху преодоляване на енергийната криза.
Защото, ако към кризата с природния газ прибавим и проблема с петрола, нещата ще станат от лоши по-лоши, за да не кажа страшни.