В Сантяго тревата се превърна в лукс

В Сантяго – столицата на Чили, тревата се превръща в рядък лукс на фона на продължаващото повече от десетилетие засушаване.

То принуди града да въведе спешни мерки за ограничаване на използването на вода и накара местните власти и озеленителите да заменят буйните зелени растения с пустинна флора, предава Ройтерс.

Променящото се лице на града с население от 6 милиона души е поредното доказателство за това как южноамериканската държава, която е основен производител на мед и хранителни продукти, трябва да се адаптира към променящия се климат.

„Озеленяването на Сантяго е отпреди години и е проектирано за средиземноморски климат, а сега той е полупустинен. Не можем повече да хабим толкова много вода“, коментира пред Ройтерс Валентина Вега, ръководител на зелените площи в престижния квартал Провиденсия.

По-рано този месец Чили обяви безпрецедентен режим в почти 500-годишната история на столицата. Той включва четиристепенна система за предупреждение, като при екстремни случаи се предвижда ограничаване на водното налягане и ротационно прекъсване на водоснабдяването в някои квартали.

Местните власти планират да превърнат пространствата покрай пътищата и магистралите от зелени площи в устойчиви градини с растения, които консумират малко вода и използват капково напояване.

„Това спестява 90% от водата, в сравнение с традиционното озеленяване“, казва Валентина Вега.

Според Родриго Фустер, експерт по управление на водите от Чилийския университет, хората трябва да адаптират своята консумация на вода, предвид по-сухия климат с по-малко валежи и сняг в близките Анди, в резултат на който е намалял и притокът на реките в града.

„Има много място за намаляване на потреблението на вода. В град като Сантяго, с полусух климат, който се влошава, е неприемливо да имаме трева и да я поливаме, сякаш сме в Лондон“, казва Фустер.

В столичния парк на Сантяго каналите, които пренасят вода от реките Майпо и Мапочо, са с 80% по-ниски нива от нормалното. Служителите на парка поправят течовете, актуализират напоителните системи и засаждат нови гори с дървета, които са по-добре адаптирани за по-сухия климат.

„Сушата удря всички ни“, казва заместник-директорът на парка Едуардо Вилалобос, добавяйки, че хората трябва да променят ежедневните си навици, за да помогнат за пестенето на вода.

Жителите на чилийската столица не са единодушни относно промените. Някои казват, че новото озеленяване на места изглежда точно като купчина камъни, но, според други, трансформацията изисква време и може да бъде красива.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *