Над 300% увеличение на парното?

Между 29% и 330% по-скъпо парно и топла вода са поискали топлофикационните дружества. Това става ясно от публикуваните заявления на дружествата на страницата на енергийния регулатор.

Изчисленията им обаче са правени още през март и не отчитат както отпуснатите компенсации от държавата, така и спрените доставки на природен газ от Русия, което промени цените на горивото, съобщи БНР.

Припомняме ви, че преди седмица един от членовете на регулатора – Александър Йорданов бе изслушан в парламентарната енергийна комисия за исканията на компаниите.

 “Да, има искания за увеличение. Няма искания за намаление на цени. Всякакви коментари по повод ценовите заявления, преди ние да сме отчели и резултата от компенсациите, които дружеството са получили, по-скоро биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените”, каза тогава той.

От своя страна енергийният министър Александър Николов предупреди за възможен двуцифрен скок на парното и топлата вода от 1 юли.

“Топлофикационните дружества са с различен модел на работа, съответно различен ефект ще има върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начинът на работа на самите технологични решения са различни. Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите – със сигурност. Със сигурност това ще бъде коментирано на ниво МС, и ниво вицепремиер -премиер”, заяви Николов.

Предстои енергийният регулатор да излезе със свои изчисления с колко ще се променят цените на електро- и топлоенергията от юли. По неофициална информация се очаква токът за бита да поскъпне с около 3-4 процента, а цените на парното и топлата вода средно за страната да се увеличат с около 40 на сто.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *