Как биха звучали детските приказки без животните в тях

„Приказките на бъдещето“ 
Заекът, който вече няма с кого да се състезава, лисицата, на която никой не гостува за вечеря и Червената шапчица, която не среща вълка – тези и други мрачни приказни сюжети са преразказани в книжката „Приказките на бъдещето“. Тя е част от кампанията на iCard и WWF България „Заедно за дивата природа“ и ще се разпространява безплатно в мрежата на партньорски книжарници и магазини.

Книжката представя един нестандартен, но, за съжаление, реалистичен прочит на популярни детски приказки, в които обаче липсват едни от основните герои – животните. А ако не се вземат навременни мерки, животни като кафявата мечка, сивият вълк, черният щъркел и шипобедрената сухоземна костенурка ще се превърнат от застрашен в напълно изчезнал вид у нас.

„Тези приказки са детски, но не са написани за децата, а за нас възрастните. Защото от нас зависи дали и как ще променим отношението си към природата. Запътили сме се към бъдеще, в което животните са изчезнали, защото не сме направили достатъчно, за да ги спасим. Бъдеще, в което природата тъне в разруха, защото човекът не се е погрижил за собствения си домказва Надежда Маринова, маркетинг мениджър на iCard.

„Само за половин век сме изгубили 68% от популациите на гръбначни животни в света. Затова във WWF работим за опазването на кафявата мечка – застрашен вид в нашите гори, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните години. Създадохме дългосрочна научно-базирана програма с цел постигането на баланс между човека и мечката. Опитът ни обаче показва, че няма да успеем да се справим сами без широка обществена подкрепа“коментира Диана Димитрова, консервационен директор на WWF.

Начинът, по който всеки може да подкрепи инициативата на iCard и WWF България и собственоръчно да пренапише „Приказките на бъдещето“, е много лесен. Следващият път, когато трябва да подмени банковата си или друга платежна карта, всеки потребител може да поиска да му бъде издадена пластиката The Bear Card на Mastercard.

Самата карта е направена от 75% рециклирана пластмаса, а въглеродният ѝ отпечатък е значително по-малък от този на стандартните PVC картови пластики. Цялата месечна такса за обслужването ѝ се дарява от iCard и Mastercard за работата на WWF България. При всяко плащане с картата те даряват и допълнителни 0,20 лв. за каузата.

Повече за „Приказките на бъдещето“ научи на https://icard.com/prikazkite-na-badeshteto, а за The Bear Card и инициативата „Заедно за дивата природа“ на https://wwf.icard.com/.

За контакти:
Марина Михайлова, ръководител „Корпоративни партньорства“, WWF0885 442 651
Владимир Иванов, ръководител „Комуникации“, WWF0884 724 146

Допълнителна информация:

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.
Всички съобщения до медиите на български език може да прочетете на
http://wwf.bg/news_facts/