Как да овладеем импулсивните покупки?

Във време, в което цените на основни продукти и услуги вървят нагоре и няма перспективи за понижаването им, е необходимо да съставим план за противодействие.

Той може да включва начини за подобряване на личните финанси през 2022 г. и техника за овладяване на излишните разходи.

Към последните спадат импулсивните покупки.

Ето 5 начина да спрете да пазарувате импулсно:

Дайте си период на изчакване преди да направите покупка

Мнозина познават добре скока на адреналина, когато ги завладее усещането, че трябва да купят нещо сега или никога.

Не се предавайте на мисълта, че ще изпуснете нещо, ако не го купите на мига. Дори и да става за минута, дайте си я, за да поуспокоите емоционалния си свят, пише theeverygirl.com.

Това време е ключово, за да си спестите съжаленията след това.

Препоръчваме ви обаче да го удължите до 24 часа. През това време може да добавите продукта в количката си (ако запарувате онлайн), за да бъде там, докато обмисляте покупката си. По този начин няма да ви преследва мисълта, че няма да го откриете на следващия ден.

Извлечете поуки от модела на вашето импулсно пазаруване

 

Отделете време и помислете какво е характерно за вашите импулсни покупки. При някои хора става дума за точно определен тип продукти. Например, за красота или пък дрехи.

Пробвайте да избягвате местата, които ви провокират да харчите пари за тях. Включително социалните профили, които следвате и постоянно ви рекламират нови и нови продукти.

Ако имате навика да купувате печива заедно със сутрешното капучино от местната кафетерия, препоръчваме да си определите бюджет. Така няма да спрете да си купувате апетитна бисквита, но ще го правите по-рядко.

Помислете какво друго може да направите с парите си

Мнозина си казват: Животът е кратък, защо да не се порадвам!? Да харчите спонтанно пари обаче за неща, които ви радват, няма да ви направи щастливи, а обратното – нещастни.

Затова стопирайте идеята да купите поредната вещ и помислете в какво друго може да вложите парите си. Нещо по-качествено? Нещо по-дълготрайно?

Попитайте се, дали наистина имате нужда от него?  

Питали ли са ви като дете „наистина ли искаш това?“ Вероятно ви е до болка познат този въпрос, а днес ви призоваваме да започнете да го използвате в разговор със себе си.

Размишлявайки върху потребностите си, има шанс да овладеете импулсното пазаруване. Или поне да се опитате!

Изследвайте причината, поради която искате дадена вещ

Разбира се, не е необходимо постоянно да се питате защо. По този начин ще убиете всяко удоволствие, което извличате от пазаруването.

Не ви ли е любопитно обаче да достигнете до корена на своето желание? Опитайте се да го направите, търсейки обективен отговор на въпроса защо.

Тези съвети ще ви помогнат да спестите стотици и хиляди левове. Не се стремете да ги приложите накуп и да спрете да пазарувате от днес. Това само ще ви върне с бясна скорост към скъпия навик.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник