Как е измислен хокеят на лед?

Произходът на хокея на лед може да се проследи до игрите с пръчка и топка, играни през Средновековието и дори в Древна Гърция и Египет.

Някои смятат, че играта е еволюирала от древния ирландски спорт хърлинг, но откога хокеят започва да се практикува на лед не е много ясно.

За най-близък предшественик на съвременния хокей на лед може да се приеме шинти – игра с пръчка и топка, играна в началото на 17-и век в Шотландия на трева, както и на лед. В средата на 18-и век игра, наречена бенди, се играе на лед в източните части на Англия.

През зимата играчите се състезават с железни кънки на леда, образуван върху наводнените ливади и езерата. Тази игра се разпространява в Лондон, а след това през 50-те години на 19-и век и в Източна Канада, където се играе от британските войници.Терминът „хокей“, според Канадската енциклопедия, може да бъде проследен до книга от 1773 г., публикувана в Англия, наречена „Juvenile Sports and Pastimes“. Но самото име може да е съществувало и преди това най-ранно известно споменаване. Друга версия на играта, която се играе на трева, също се е развила приблизително през същия период.

Във Великобритания вестниците още през 40-те години на 19-и век споменават хокея, който се играе на лед. Един шотландски вестник от 1842 година дори съобщава за смъртен случай  по време на хокейна игра, в която участват около 20 участници, пързалящи се по замръзнал канал.

„Внезапно ледът се пропука и няколко души паднаха във водата. Повечето бяха спасени, с изключение на едно нещастно момче“, пише в статията, цитирана от History.com.

През 1864 г. принцът на Уелс играе хокей на езеро с лондонски клуб по кънки. „Играта се поддържаше със страхотна интензивност до два часа следобед. След това принцът и играчите се отправиха към риболовния клуб, където взеха разкошен обяд“, пише един лондонски вестник от онова време.

През 1949 г. списание в Съветския съюз пък твърди, че хокеят на лед е изобретен и  усъвършенстван в Русия в средата на 19-и век, но тези твърдения не могат да бъдат проверени и доказани от други източници.

Първият организиран мач, според Международната федерация по хокей на лед, е изигран на 3 март 1875 г. между два отбора от по девет мъже от клуба за кънки Виктория в Монреал. Но има доказателства, че организирани игри са се играли и по-рано в Канада и Съединените щати.

В играта от 1875 г. отборите играят с плоско дървено блокче, което е предшественик на съвременната шайба, изработена от вулканизиран каучук. Преди това спортът често се играел с дървена или гумена топка. Целта на блокчето била „да се плъзга по леда, без да се издига и да отива сред зрителите, причинявайки им дискомфорт“, пише тогавашното издание Monreal Star.

До 1899 г. хокеят на лед става популярен и в североизточната част на Съединените щати.

Въпреки че спортът със сигурност не произлиза от Канада, той се превръща в един от националните спортове на страната. В края на 19-и век в Канада се формират организирани лиги, където правилата за спорта се развиват, включително размера на мрежата и броя на играчите (шестима във всеки отбор, плюс вратаря).

Канадските правила, които постановяват и използването на гумена шайба, в крайна сметка са приети по целия свят. През 1920 г. отбор от Канада печели първото световно първенство по хокей, проведено по време на Зимните олимпийски игри в Антверпен, Белгия.

През 1917 г. се формира Националната хокейна лига с четири канадски отбор, а през 1924 г. Бостън Бруинс става първия американски отбор в NHL. През годините северноамериканската лига се разширява на няколко пъти и днес в нея участват 32 отбора.

 

Източник и снимки от Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *