Как Китай съживява имотния си пазар за 2,4 трлн. долара?

Китай увеличава усилията за спасяване на жилищния пазар в момент, когато доверието на потребителите и на бизнеса е нарушено заради блокадите, пише Bloomberg.

От призив към банките да кредитират повече до намаляване на лихвите по ипотеките и частично разхлабване на правилата за притежаване на повече от един имот – мерките са вземани и в отговор на забавянето в имотния сектор, при което десетина строителни компании спряха плащания по дългове, а цените на жилищата намаляват.

Годишните продажби на нови жилища достигнаха рекорд от 16,3 трлн. юана (2,4 трлн. долара) миналата година, въпреки че растежът беше най-бавният от 2014 г. насам. Цените на жилищата намаляват от септември, като подкопават почти гарантирания преди това начин обикновените китайски семейства да увеличават богатството си.

Bloomberg обобщава ключовите стъпки, които бяха предприети в подкрепа на имотния сектор.

24 май

Подкрепа за кредитирането: Председателят на Китайската народна банка И Ган и други ръководители се срещнаха с представители на 24 големи финансови институции. На срещата банките бяха призовани да ускорят предоставянето на одобрени заеми и да запазят стабилния ръст на ипотечните кредити.

20 май

Понижаване на ключова лихва: Китайските банки понижиха рекордно ключови лихви по дългосрочни заеми, ход, който ще намали разходите за обслужване на ипотечни кредити и може да помогне за преодоляване на слабото търсене на заеми.

17 май

Повече от един имот: Китайските градове улесняват семействата с повече деца да притежават повече от един имот, тъй като властите се стремят да съживят жилищния пазар и да подкрепят раждаемостта. Източният град Ханджоу, където се намира интернет гигантът Alibaba Group Holding, съобщи, че домакинства с три деца вече ще могат да купуват повече от едно жилище.

16 май

По-евтини ипотеки: Китайската народна банка на практика намали минималната лихва за нови ипотечни кредити за купувачи на първо жилище, като им позволи да заемат пари при лихва от 4,4% спрямо 4,6% преди това.

4 май

Обещание на ККРЦ: Китайската комисия за регулиране на ценните книжа обеща активно да подкрепя имотни компании, търсещи финансиране чрез облигации. Тя също така планира да проучи разширяване на пилотен проект за ориентирани към инфраструктурата тръстове за инвестиции в недвижими имоти.

29 април

Тласък от Политбюро: Топ ръководителите в Китай обещаха да увеличат стимулите и да сдържат най-големия ръст на случаите на COVID от 2020 г. насам. Политбюро на Комунистическата партия обеща да „засили инфраструктурното строителство“ и да подкрепи жилищния пазар. Макар че ръководителите повториха фразата, че „жилищата са за живеене, не за спекулация“, правителството съобщи, че ще работи и за да отговори на искането за жилища с по-добро качество и „оптимизиране“ на наблюдението върху приходите на строителните компании от предварителни продажби на проекти.

25 април

По-лесно финансиране: Китайската народна банка проведе среща с представители на около 20 големи банки и компании за управление на активи, за да помогне за разрешаването на кризите в десетина големи строителни компании, включително China Evergrande Group. Централната банка поиска по-разхлабени изисквания за финансиране – от кредитиране на покупки на имоти до удължаване на падежа по дълг.

20 април

Помощ за купувачите на жилища: Финансовите институции трябва да подобрят политиките си за кредитиране и гъвкаво да коригират плащанията по ипотечни кредити от индивидуални купувачи, които са засегнати от увеличените случаи на COVID, стана ясно от съобщение на китайската централна банка. Тя обеща да запази стабилно и подредено финансирането на имоти.

6 април

Отмяна на ограничения: Китайските местни власти засилиха смекчаването на правилата за покупка на имоти, след като водещи ръководители обещаха подкрепа за имотния пазар. Местните власти в над 60 града разхлабиха регулациите през първото тримесечие, сочи доклад на компанията за имотни данни China Index Holdings.

16 март

Без данъци: Китай няма да разшири експеримента с имотните данъци тази година, съобщи официалната осведомителна агенция Синхуа. Страната няма необходимите условия за удължаване на пилотната програма през 2022 г. след предварително проучване в някои градове, допълни агенцията.

18 февруари

Първоначални вноски по ипотечни кредити: Банките в редица китайски градове намалиха първоначалната вноска по ипотечен кредит за някои купувачи на жилища в хода, което цели да подкрепи намаляващото търсене на жилища, съобщиха местните медии.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *