Как ще може да се ползва отстъпката за гориво?

Единият вариант за ползване на отстъпката за гориво е с фактура на физическо лице, каза министърът на електронното управление Божидар Божанов в ефира на Нова телевизия. По думите му, през следващата или по-следващата седмица ще има окончателно решение. Обмисляме технологични и организационни мерки. Нашето министерство само подпомага тази дейност, обсъждаме въпроса с Министерството на финансите, уточни той.

На въпрос кога ще се въведе личната карта с чип министър Божанов каза, че това е удобен вариант, но е важно хората да имат електронни услуги бързо на телефоните си, защото тези, които биха ползвали електронни услуги, имат смартфон. Мобилна лична карта, обясни Божанов, е когато искаме да ползваме дадена електронна услуга, да влезем в сайта на институцията и да покажем кои сме, за да знае държавата дали това лице има право да ползва тези услуги.

След идентификация, може да се ползват е-услуги. Предварителната регистрация ще изисква сканиране на данните, ще има пинкод и други защити, обясни той.  Ако има кражба на телефона, няма да може да се ползва от друг, защото трябва да се отключи с биометрия и пинкод. Вероятно пилотното приложение ще се въведе до края на годината, допълни Божанов. За да се ползва личната карта с чип, ползвателят трябва да има компютър с четец и затова сме приоритизирали ползването на смартфоните.

Целите на правителството са за съкращение на администрацията с 10%, но преди това ще се извърши анализ, добави още той.

Относно това кога ще се получават и плащат по електронен път фишове към КАТ министърът каза, че общественото обсъждане на предложенията, заедно с отпадането на синия талон, приключи. Вчера е подписана съгласувателна процедура и вероятно следващата седмица ще влезе в Министерския съвет. Ще отпадне и стикерът за „Гражданска отговорност“, допълни още той.

По неговите думи, електронното гласуване е на етап спецификация на изграждане. Дали ще го има на местните избори, решава Народното събрание.

В отговор на въпрос дали коалицията се готви за избори, министър Божанов каза, че има спорове по някои теми, но това не е нещо, което да не са очаквали. Нормално е да има разминавания, особено в тази криза, по някои теми, добави той.

 

По статията работи: Ралица Пейчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *