Кметът на Горна Оряховица: Дигитална инвестиционна карта ще покаже нуждата на всеки регион

Този план за устойчивост и развитие, който всички очаквахме и чрез който се надявахме бизнесът да усети пряко инвестициите, които ще се налеят в регионите – не виждам как ще успее да помогне в действителност на бизнеса. Децентрализацията пък е тотално неглижирана. По-голямата част от проектите са насочени към министерствата. Това заяви пред Kmeta.bg кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

“Разчитахме на плана. Министър-председателят каза, че има средства… Къде тогава се къса нишката за привличане към съответните региони?”, пита кметът.

По думите му не се помага на Сдружението на общините.

“Има един дисбаланс – хем искаме да помагаме, хем се дистанцираме от местните власти”, посочи той.

“Първоначално в плана за устойчивост имаше около 900 млн. лв. за индустриални зони, привличане на инвеститори и създаване на благоприятна икономическа среда. В последния му вариант са само 216 млн. лв. Искаме да помагаме на бизнеса да се развива, а намаляваме финансовия ресурс”, допълни кметът на Горна Оряховица.

Инж, Добрев коментира и относно създаването на дигитална инвестиционна карта на България.

“Тази дигитална инвестиционна карта ще разрачертае всеки регион от каква нужда от има. Много е трудно всяка община да се бори за инвеститори. В момента те са оставени точно така. Например, общината може да е разработила една стратегия, а държавата друга – това не върши никаква работа. Но когато има по-глобална стратегия за развитие на даден регион – инвестициите по-лесно ще се налеят”, смята управникът.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *