Съгласие по плана за въвеждане на еврото

Партньорите от управляващата коалиция са постигнали съгласие по Националния план за въвеждане на еврото.

На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, те са се разбрали датата за влизане на еврозоната да остане 1 януари 2024 г., а планът да влезе да обсъждане в парламента.

„Обсъдихме темата за еврото. На този етап продължаваме да работим по датата 1 януари 2024 г., както беше заявено още през 2017 г. Тук става дума за план, който е оперативен, който е за техническа подготовка на банките“, заяви след края на срещата Ивайло Мирчев от „Демократична България“, цитиран от БГНЕС.

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров уточни, че е постигнато съгласие и за предложените от кабинета антиинфлационни мерки.

„Това, което ще направим сега, е да се върнем при парламентарните групи и да ги обсъдим с тях. Имаме достатъчно буфер да работим с бюджета, така че да можем да подкрепим хората по възможно най-добрия начин“, каза той, цитиран от БНР.

Националният план за въвеждане на еврото стана причина за напрежение сред коалиционните партньори, след като от „Има такъв народ“ поискаха документът да бъде обсъден от парламента, преди да бъде приет от правителството. Заради това точката отпадна от дневния ред на последното заседание на Министерския съвет миналата седмица.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански („Има такъв народ“) каза, че се работи от гледна точка на стратегическите приоритети за въвеждане на еврото и в същото време по т. нар. технически и оперативен план, пише БТА.

Мисля, че всички разбрахме колко е важно стратегическите приоритети да бъдат обсъдени там, където им е мястото – в бюджетната комисия, в парламента дори, но всички се съгласихме, че има още какво да се прави, коментира Каримански във връзка с противоречията между коалиционните партньори.

По статията работи: Миглена Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *