МИНИСТЪР АТАНАСОВ: СПОРЕД МЕН ЧЕТЕНЕТО Е ВАЖНО ЗА ВСЯКО ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ

 „Според мен четенето е важно за всяко едно поколение. Не спирайте да четете, да вдъхвате нов живот на старите книги и да откривате нови!”. С тези думи министърът на културата Атанас Атанасов се обърна днес към гостите на официалното откриване на Пролетния базар на книгата в пространството пред Националния дворец на културата. Сред присъстващите на събитието бяха министърът на образованието Николай Денков, заместник-кметът на София по направление култура, образование, спорт и младежки дейности Мирослав Боршош др.

 

  Акцент на инициативата е темата за грамотността, а тази година на фокус ще бъде петото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. Той ще им предложи обособена сцена с програма, целяща повишаване интереса към литературата и четенето. Предстоят много срещи с чуждестранни и български автори, творчески работилници – за илюстрации, поезия в рима, приказки и много други събития, насочени по интригуващ начин към детското любопитство.

 

  Рекорден брой издатели от цялата страна – над 130, са заявили участие в базара, който продължава до 5 юни, а щандовете са разположени в повече от 60 шатри. В продължение на една седмица – до 5 юни, ще станем свидетели на богата съпътстваща културна програма с над 100 литературни събития, които ще вървят паралелно на основните сцени, на щандовете на издателите и на различни локации в столицата – премиери на книги, срещи с автори, преводачи и издатели, дискусии, презентации, игри за децата, състезания по грамотност, литературни четения и др.

 

  Културната програма на Пролетния базар на книгата обхваща събития в литературния кът на изложението и в редица градски локации на територията на цяла София. Програмата можете да откриете тук: https://www.abk.bg/news/view/341

 

  Пролетният базар на книгата се организира от Асоциация „Българска книга” и е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2022 г. Работното време на изложението е от 10 до 20 ч.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *