Мистичната сила на малкото цвете

На 12. 05. 2022 г. 13:00 ч. в Националният исторически музей ще бъде открита най-цветната, благоуханна и интересна изложба. Тя е посветена на розопроизводството в България и проследява пътя на българското розовото масло от първите му капки, до превземането на световните пазари през XIX в.

Посетителите ще имат възможност да се докоснат до истински маслодайни рози и ще научат каква е връзката между дестилацията на розово масло и варенето на ракия. Ще видят с очите си двестагодишен съд за съхранение на розово масло, чието съдържание в наши дни би струвало 700 000 евро.

Интересен акцент в изложбата е възстановка на дървеният щанд на един от пионерите в розопроизводството – Кънчо Шипков от Казанлък, с който е представял  продукцията си на изложението в Чикаго през 1893 г. (да, същото това изложение, за което пише Алеко Константинов).

Децата ще разберат как и защо 35 малки слончета се побират в бутилка от 1 литър розово масло и ще имат възможност да участват в различни ателиета, посветени на розите.

В откриването на изложбата се включват нашите приятели от Trastena, които не случайно ще предоставят за дегустация разкошното си малиново вино, тъй като малината е от семейството на розите.

Захарни заводи идват с бонбони и локум с био розова вода, a вълшебниците от InaEssentials ще ни обсипят с истинска розова вода от собствената си дестилерия и ще разкажат за натуралната си козметика.

Изложбата е резултат от благотворното сътрудничество между Музея на Розата – Казанлък и Националния исторически музей.