Може ли България сама да си осигурява ядреното гориво?

Страната ни е една от най-богатите в Европа по залежи от уран. До 1988г. е имало 48 мини и две преработвателни предприятия в Елешница и Буково. От 1942 година, когато немци откриват залежи, до края на 80-те, България е изнесла над 30 000 тона уран. Рудата и концентратът, в продължение на над 40 години, са заминавали за Съветският съюз под надзора на КГБ. Българският уран е в основата на съветска ядрена програма и разработването на ядрените оръжия през 50те и 60те години на миналият век.

До 1990г. България е добивала почти 2% от световното производство на уран. През 1988 г. са  изкопани рекордните 645 тона уран . Добивът е прекратен през 1992г. от правителството на СДС, когато министър председател е Филип Димитров, поради  неефективност. Част от мините са изоставени, някои запечатени, а други  рекултивирани.

В момента има бум на търсенето на уран в световен мащаб. Само в Европа към настоящия момент работят 143 ядрени реактора. В целия свят се строят нови ядрени мощности.

В същото време, по стари изчисления, в България все още има залежи от най-малко 40 000 тона уран. Това е и причината през 2006 година четири световни компании да поискат да възстановят уранодобива в страната. Заявки тогава са пуснали руската ТВЕЛ, канадските Canadian resources house и Cameco, както и австралийската Headgate. По това време обаче, под натиска на Европейската комисия, България вече е затворила 4 блока в АЕЦ Козлодуй. Тогава европейските настроения са все още негативни към ядрената енергия.

Днес енергийната криза в Европа вече е факт. Факт е и решението на Европейската комисия, която официално прие ядрената енергия за зелена. Възобновяемите енергийни източници все още са несигурни производители на енергия, защото зависят от климата, и не могат да покрият нуждите на енергоемките производства.

Все още няма и достатъчно достъпни и ефективни възможности за съхранение на добитата през деня енергия.

Така в днешно време енергийната независимост е най-важният компонент от националната сигурност на една страна. С възможността за изграждане на 7 и 8 реактор на АЕЦ Козлодуй  ще възникнат и въпросите –  от къде, какво и колко ядреното гориво ще е необходимо за работата на  реакторите. Същото е валидно и за 5 и 6 реактори.

Възстановяване на уранодобива в България, при наличните големи залежи, ще ни осигурят сигурност и икономическа стабилност за години напред. Този ресурс може да ни осигури стабилност при зеления преход, до момент, в които възобновяемите източници не станат достатъчно ефективни и евтини.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *