Най-бързите влакове в света

Еколозите препоръчват да се пътува с влак, а не със самолет.

В крайна сметка, климатичният отпечатък от пътуването с влак е значително по-малък.

За да се направи пътуването с влак възможно най-лесно, все повече се обръща внимание на скоростта на експресните влакове.

В момента в Япония се движи най-бързият влак в света, но Китай диша във врата на съседа си. Най-бързата „машина“ в Япония развива 602 км/ч. Влакът обаче все още е в тестова фаза и би трябвало да бъде пуснат на релсите едва след няколко години.

Конкурентът е почти толкова бърз. Но въпреки че повечето от най-бързите влакове в света в момента идват от Азия, има и двама водещи в Европа.

Ето кои са най-бързите влакове в света:

1. Maglev от серия L0 (Япония)

Конкретната форма на влака е предназначена да помогне за постигане на максимална скорост чрез намаляване на съпротивлението, обяснява производителят на своя уебсайт. За да направи пътуването възможно най-приятно, Express разполага с особено удобни седалки. Интериорният дизайн на влака е лек и приятен.

2. CRRC Qingdao Sifang 2021 Maglev (Китай)

Бързата машина развива 600 км/ч и се движи по специална технология, която се основава на силата на два магнита, без да се забавя от триене.

3. TGV POS (Франция)

TGV влаковете на френския производител Alstom са известни като най-бързите в Европа. Те достигат максимална скорост от 574 км/ч. За да остане верен на „френския шик“, Alstom възлага интериорния дизайн на влаковете на Кристиан Лакроа. Отвън доминират металните тонове, отвътре – ярки цветове и асиметрични форми.

4. CRH380A Hexie (Китай)

Формата на CRH380A Hexie го прави един от най-бързите влакове в света. Както при Maglev от серия L0, специалната форма намалява въздушното съпротивление и влакът достига максимална скорост от 486 км/ч. Той е оборудван с луксозни апартаменти, които трябва да предложат на пътуващите омфорт. Отделен вагон осигурява на гостите ястия, закуски и коктейл бар.

5. Shanghai Maglev (Китай)

Маршрутът на влака започва от летище Пудонг и стига до Longyang Road в рамките на 7 минути. Машината може да се движи по магнитната писта със скорост до 430 км/ч.

6. HEMU-430X (Корея)

Шестият най-бърз влак в света е HEMU-430X. Корейската релсова машина, завършена през 2012 г., се движи с до 430 км/ч. Влакът е построен за пет години, като проектът е на стойност над 60 милиона долара.

7. Fuxing Hao CR400AF (Китай)

Fuxing Hao CR400AF пътува с 355 км/ч всеки ден по маршрути, като Пекин до Шанхай, но може да стигне и до 418 км/ч. Наричан е „Синият делфин“, което се дължи на неговия сребристо-син цвят. Когато друга версия на влака променя дизайна на червен и сребрист, прякорът също се променя на „Червеният делфин“.

8. Frecciarossa 1000 (Италия)

Високоскоростният влак Frecciarossa на италианския производител Trenitalia достига максимална скорост от 394 км/ч и пътува през няколко италиански града, включително Милано и Рим. Производителят се гордее особено с устойчивостта на влака по отношение на емисиите на CO2.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *