НИМ представя свои нови научни издания

Националният исторически музей ще представи пред публика изданията, плод на научните търсения на специалистите от музея, на 11 май – деня, в който честваме славянските първоучители светите братя Кирил и Методий. Събитието ще се състои в Слънчевата зала от 11 ч., изданията представя Андрей Захариев, дългогодишен автор и водещ на „Библиотеката“ и „История БГ“ по БНТ, научи ДУМА от Михаил Ваклинов, отдел „Информационно обслужване и връзки с обществеността“ на музея.
През изминалата 2021 г. и началото на 2022 г. НИМ публикува няколко книги, сред които поредният том 34 от Известията на НИМ, посветен на един от най-плодотворните учени в музея – Николай Марков. В сборника, с главен редактор проф. Иван Христов, зам.-директор на НИМ, са събрани над 20 статии от областите на археологията, нумизматиката, историята, музейното дело.
Едно чакано издание е сборникът с доклади от международната конференция по случай 40 години от включването на Боянската църква „Св. Никола и Св. Пантелеймон“ в списъка на паметниците на ЮНЕСКО. Той ще бъде достъпен само онлайн в сайта на музея – www.historymuseum.org.
Плод на дългогодишните проучвания на историята и археологията на Черноморското крайбрежие е монографията на проф. Иван Христов „Полуостров/остров Свети Тома. История и археология на черноморските острови“.
Първото по рода си изследване на историята на кораба „Радецки“ е резултат от няколко години работа по възстановяването и пускането му отново на вода. В книгата с автор Михаил Симов, ръководител отдел „История на България през Възраждането XVIII-XIX в.“ в НИМ, са изложени на достъпен език факти, интересни за всички желаещи да научат повече за славната история на тази светиня.
Издаването на спомените на Христо Калфов цели обогатяване на изворовите източници за личността на цар Борис III и за краткия, но наситен с напрежение, социално противопоставяне и драматизъм период от началото на 20-те години на ХХ в. Аналитичният текст и разчитането на спомените са дело на Валентина Задгорска, ръководител на отдел „Нова и най-нова история“ в НИМ.
След публикуването на книгата за съкровището от Калиакра доц. д-р Бони Петрунова, директорка на НИМ и дългогодишен проучвател на Калиакра, в съавторство с Иван Чокоев и Росен Пеевски, дава светлина на една от най-интригуващите находки от последните години в книгата „Георги. Един неизвестен аристократ от Калиакра“.

 

Източник

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *