Проследяване на всички бременности

Необходимо е да бъде търсена възможност за проследяване на всички бременности без значение дали бъдещите майки са здравноосигурени. Това беше общото мнение на участниците в междуинституционалната работна среща „Непроследената бременност – проблеми и възможности“. Домакин на форума, който беше по инициатива на организациите, осъществяващи кампанията „Всяко бебе е БЕЗценно“, беше Комисията по здравеопазването на 47-то Народно събрание.

Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването доц. Антон Тонев подчерта, че е необходимо да бъде чуто мнението на лекари, медицински специалисти, представители на изпълнителната власт и на неправителствения сектор по проблемите, свързани с проследяване на бременности на неосигурени жени. За всички нас е важно да гарантираме оптимални грижи за бъдещите майки и техните деца, да реагираме при необходимост и да предотвратим възможни лоши здравословни последици за жените и бебетата им, отбеляза той. Трябва да набележим конкретни действия, с които в голяма степен да повлияем на негативните тенденции по отношение на липсата на проследяване на бременни жени в България, добави той.

Необходимо е да бъде търсена възможност за проследяване на всички бременности без значение дали бъдещите майки са здравноосигурени, е общото мнение на участниците в работна среща в Народното събрание

На работната среща д-р Венелин Стойчев от Сдружение „Жажда за живот“ – Сливен представи доклад „Цената на безразличието“. Според данните 7000 бебета се раждат годишно в България от бременности, непроследени от медицински специалист, а поне една трета от тежките заболявания при недоносените бебета се дължат на нелекувани инфекции по време на бременност. Въпреки, че съгласно наредба на Министерството на здравеопазването здравно неосигурените жени имат право на един безплатен преглед и лабораторно изследване за целия период на бременността, през 2021 г. една от десет жени е родила без да е преминала дори един преглед по време на бременността си, подчерта д-р Венелин Стойчев.

Възможностите за решение на проблема с непроследените бременности пред участниците в работната среща представи адвокат Мария Шаркова. Тя разясни какви права имат неосигурените жени и посочи в кои нормативни актове е възможно да бъдат направени промени с цел осигуряване на по-добра грижа за всички бъдещи майки.

Надежда Цекулова от Български хелзински комитет отбеляза, че въпреки предоставената възможност неосигурените бъдещи майки да ползват един безплатен преглед, от нея са се възползвали едва една трета от неосигурените бременни. От Националната мрежа на здравните медиатори алармираха, че макар нормативно да има регламент, обезпечаващ такъв преглед, много от лекарите не работят с неосигурени бъдещи майки и дори бременните да имат желание да се възползват, те няма къде да го направят.

Съветникът в Министерството на здравеопазването д-р Таня Андреева изрази надежда работната среща да подпомогне намирането на адекватни решения и предприемането на конкретни стъпки, които да подобрят достъпа до здравни грижи на неосигурените жени. Това ще повлияе и на негативните здравни тенденции в областта на майчиното и детско здраве, добави тя.

Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването доц. Антон Тонев отбеляза, че държавата поема разходите за здравеопазването на децата от 0 до 18 години и е възможно да бъдат потърсени начини да бъде регламентирана пренаталната грижа, за да има повече здрави български деца.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *