Обсъжда се въвеждането на нулева данъчна ставка за хляба

Обсъжда се въвеждането на нулева данъчна ставка за производителите на хляб, както и отпускането на компенсации заради скъпия ток. Темата бе дискутирана от вицепремиера Корнелия Нинова и председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева. Повод за срещата бе поскъпването на хляба след спирането на газовите доставки от Русия.

Предложени бяха конкретни мерки за спасяване на бранша – 0% ДДС за производство на хляб, компенсации за ток и поемане от държавата на разликата в цената на газа. От Съюза на хлебарите бяха категорични, че тези мерки ще доведат до понижаване на цената за хората.

“Подкрепата за бизнеса с до 300 лв. за мегаватчас трябва да продължи“, каза министър Нинова и изрази подкрепа за нулева ставка на ДДС за хляба.

По време на разговорите Мариана Кукушева увери, че в България има достатъчно количества брашно и пшеница и призова държавата да направи всичко, за да помогне спешно на българските хлебопроизводители. Тя прогнозира, че е възможно много малки пекарни в страната да затворят заради поскъпването на газа.

Премахването на ДДС за хляба ще има положителен ефект, защото не само ще доведе до намаляване на цената, но и ще изсветли сектора.

от Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *