Общо зарядно устройство

Европейският парламент се ангажира да намали електронните отпадъци, съобщиха от Брюксел. Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите е приела позицията си по изменената Директива за радиооборудването на 20 април, а в сряда сутринта преговорната позиция на Парламента беше потвърдена в пленарна зала. Сега Парламентът е готов да започне преговори с правителствата на ЕС за окончателния вид на законодателството.

Новите правила ще гарантират, че потребителите вече няма да се нуждаят от ново зарядно и кабел всеки път, когато купуват ново устройство, а ще могат да използват едно зарядно устройство за всички свои малки и средни електронни уреди.

Мобилните телефони, таблетите, цифровите фотоапарати, слушалките, портативните конзоли за видеоигри и преносимите високоговорители, които могат да се зареждат чрез кабел, ще трябва да бъдат оборудвани с USB Type-C порт за зареждане, независимо от производителя. Изключения ще се прилагат само за устройства, които са твърде малки, за да имат USB Type-C порт, като например смарт часовници, за проследяване на здравето и някои спортни съоръжения.

Това преразглеждане е част от по-широките усилия на Европейския съюз /ЕС/ да направи продуктите по-устойчиви, по-специално електрониката на пазара на ЕС, и да намали електронните отпадъци.

Членовете на ЕП искат също така да има ясна информация и етикетиране на новите устройства относно възможностите за зареждане, както и дали даден продукт включва зарядно. Това би помогнало да се избегне объркването и да се улеснят решенията за покупка на потребителите.

Тъй като безжичното зареждане се използва все повече, членовете на ЕП искат Европейската комисия да представи стратегия до края на 2026 г., която да позволи на всички нови решения за зареждане да работят съвместно. Целта е да се избегне нова фрагментация на пазара, да продължи намаляването на отпадъците за околната среда, да се гарантира, че решенията за зареждане са удобни за потребителите и да се избегне така нареченият ефект на „заключване“, създаден от зависимостта на потребителя от един производител.

Докладчикът Алекс Аджус Салиба (С&Д, МТ) заяви:

„При положение, че всяка година в Европа се доставят половин милиард зарядни устройства за преносими устройства, които генерират 11 000 до 13 000 тона електронни отпадъци, едно единствено зарядно устройство за мобилни телефони и други малки и средни електронни устройства би било от полза за всички. Тази наистина всеобхватна промяна на политиката се основава на предложението на Комисията, като призовава за оперативна съвместимост на технологиите за безжично зареждане до 2026 г. и за подобряване на информацията, предоставяна на потребителите, с ясни етикети. Освен това разширяваме обхвата на предложението, като добавяме още продукти, като например лаптопи, които ще трябва да отговарят на новите правила.“

europarl.europa.eu