Smartphone Film Festival 2022 за късометражни филми

Журито на третото издание на Huawei Smartphone Film Festival, което се провежда под  надслов #OpenForMoreStories, обяви петимата финалисти, които ще имат изключителната възможност да реализират своята идея за късометражен филм с помощта на Huawei P50 Pro. В състава на журито влизат доказани български професионалисти във всички области на филмопроизводството, а именно сценаристката Нели Димитрова, режисьорът и продуцент Илиян Джевелеков, актрисата Теодора Духовникова, операторът Калоян Божилов и режисьор на монтажа Нина Алтъпармакова. Всеки от тях разгледа самостоятелно подадените трийтмънти, които бяха изключително разнообразни жанрово и стилистично – вдъхновени от документалното кино, готиката, дори и абсурдистичната комедия. Петимата финалисти бяха излъчени по време обща дискусия на журито, при запазена анонимност на кандидатите, като водещите критерии за избор бяха оригиналност на идеята, развитие на интересен образ, въздействащ сюжет и кинематографичен потенциал.

 

„В предложените текстове най-много ме интересуваше потенциалът за изграждане на силен и емоционален конфликт. Смятам, че в крайна сметка избрахме точно такива“ – споделя сценаристът Нели Димитрова.

 

Отличените финалисти са Мария Иванова, Мартин Лазаров, Велианна Кашева, Лина Павлова и Петър Христозов. Те ще имат възможност да задават въпроси, да дискутират и разменят идеи с менторите на всички етапи от създаването на един филм, както и да получат навременна обратна връзка по всяко време на продукцията. От 5 май започва усърдна работа по усъвършенстване на сценариите с Нели Димитрова, която ще води специален уъркшоп в Casa Libri за финалистите. Калоян Василев, Илиян Джевелеков и Теодора Духовникова ще дават насоки и съвети по време на снимачния процес, за да могат авторите да реализират пълния кинематографичен потенциал на своите сценарии и да изградят възможно най-въздействащи образи. Нина Алтъпармакова ще поеме менторството в постпродукцията, като асистира финалистите при монтажа на техните филми.

 

„Избраните пет трийтмънта, по които ще бъдат заснети късометражни филми за третото издание на Huawei Smartphone Film Festival, разказват истории с различен, оригинален почерк и добър кинематографичен потенциал“ – сподели и режисьорът Илиян Джевелеков след избора на финалистите.

 

Какво предстои?

За финалистите – интензивна и вълнуваща работа, за която ще получат временно смартфон HUAWEI P50 Pro, с който да реализират късометражния си филм до 3 юни, както и контакти на всички членове на журито. За всички останали фенове – интересни новини, споделени моменти  и коментари, както от страна на журито, така и от участниците в снимачния процес, които всеки може да следи на страницата на фестивала https://huaweifilmfest.atrakcia.bg/ и в събитието във Facebook – https://www.facebook.com/events/1119616501934068

Победителите ще бъдат обявени на специална официална церемония на 15 юни в кино „Люмиер“. Всички почитатели на киното и мобилната видеография ще имат свободен

достъп до прожекциите, а авторите ще видят работата си за първи път на голям екран пред истинска публика.

 

Награди

Класираните на второ и трето място участници ще получат устройство HUAWEI P50 Pro, излъчване на филмите им в рамките на церемонията по награждаване, грамоти, комуникация в онлайн каналите ни, книги от издателство „Колибри“ и акредитации за осмото издание на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“.

 

Големият победител ще получи устройство HUAWEI P50 Pro, почетна статуетка, грамота, излъчване на филма на церемонията по награждаване, комуникация в онлайн каналите ни, книги от издателство „Колибри“ и акредитации за осмото издание на „Синелибри“.

 

Подарък под формата на книги ще получат и всички финалисти, които предадат готов късометражен филм, заснет с Huawei P50 Pro!

 

За журито:

Нели Димитрова завършва специалност „Драматургия“ през 1998 г. в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и веднага започва преподавателска дейност по кино и телевизионна драматургия. Нели работи като сценарист на свободна практика, а най-известните й професионални постижения са игралните филми „Петя на моята Петя“ (2022), „Голата истина за група Жигули“ (2021), „Възвишение“ (2017), адаптация по едноименния роман на Милен Русков и „Love.net“ (2011). Главен сценарист е и на ситкома „Домашен арест“ (2011-2014), както и съсценарист на сериалите „Хотел България“ (2004), „Връзки“ (2015-2016) и „Порталът“ (2021). Нели Димитрова е член на управителния съвет на БАФТРС (Българската асоциация на филмовите телевизионни и радио сценаристи).

 

Илиян Джевелеков е български режисьор, сценарист и продуцент. Учи психология в Софийския университет. Завършва спец. „Кино и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на акад. Людмил Стайков. В периода на следването си работи като режисьор в студентска програма КУ-КУ. През 1993 г. филмът на Илиян Джевелеков „Искам да съм свободен“ печели награда за най-добър късометражен филм на Международния филмов фестивал „Златна роза“ във Варна. Режисира още филмите „LOVE.NET“ (2011), „Куба е музика“ (2009) и „Вездесъщият“ (2017), който е българското предложение за „Оскар“ през 2019 г. Режисьор е на сериала „Порталът“.

 

Теодора Духовникова завършва НАТФИЗ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Снежина Танковска. Тя е актриса в трупата на Народен театър „Иван Вазов“, където играе в множество спектакли на някои от най-известните ни режисьори. Духовникова участва и в много филми и сериали. Тя е българският глас на разказвача в късометражния филм на Теодор Ушев „Сляпата Вайша”, носителка е на редица награди в киното и театъра, включително Икар, Аскеер и Златна Роза за най-добра женска роля във филма „Вездесъщият”.

 

Нина Алтъпармакова завършва режисура на монтажа в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1995 година. През 2010 г. печели наградата за монтаж на Българската филмова академия за филма „Градът на жените баданте“, реж. Стефан Командарев. Режисьор на монтажа е на над 100 игрални и документални филми, много от които са носители на награди като „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ и „Посоки“, реж.Стефан Командарев, „Докато Ая

спеше“, реж. Цветодар Марков, „Омлет“ и „Ирина“, реж. Надежда Косева, „Лошо момиче“, реж. Мариан Вълев, „18 % сиво“, реж. Виктор Чучков, „Възвишение“ и „Голата истина за група „Жигули“ реж. Виктор Божинов. Режисьор на монтажа е на сериалите „Под прикритие“ и „Връзки“. От 1999 година преподава режисура на монтажа в НАТФИЗ.

 

Калоян Божилов е български кино- и телевизионен оператор, роден през февруари 1984 г. в София. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2010 г. Печели награда за най-добър оператор на фестивала „Златна Роза“ за филма „Отчуждение“ през 2014 г., „Златна Роза“ за филма „Ага“ през 2018 г. и „Златна Арка“ на фестивала „East & West International Film Festival“ за „Ага“ през 2019 г. Участва като представител на международно жури в 40-ото издание на фестивала „Manaki Brothers“. Оператор е на филмите „Свещена Светлина“, реж. Георги Тенев, „Отчуждение“, реж. Милко Лазаров, „Ага“ реж. Милко Лазаров, „Рая на Данте“, реж. Димитър Радев и на сериалите „Островът на сините птици“, реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Пътят на честта“ сезон 2, реж. Виктор Божинов, „Лъжите в нас“, реж. Петър Вълчанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *