Огромен астероид ще приближи Земята този петък

Огромен астероид, който е четири пъти по-голям от Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, САЩ, ще премине близо до Земята този петък, 27 май.

За справка, емблематичната сграда е висока 443.2 метра.

Място за опасения и излишни страхове в края на работната седмица обаче няма.

Астероидът на име 7335 (1989 JA) ще премине на безопасно разстояние – 4 млн. км, или близо 10 пъти дистанцията между Земята и Луната, съобщават от Центъра за изследвания на близки до Земята обекти (CNEOS) към НАСА.

Размерите на скалата са това, което впечатлява учените от НАСА. Нейният диаметър е около 1.8 км. Именно поради това е причислена към “потенциално опасните”. С други думи, астероид с такива размери може да нанесе огромни щети върху планетата, в случай че се стигне до удар, пише Live Science.

По данни на НАСА, 7335 (1989 JA) е най-големият астероид, който ще премине близо до нас през тази година. Той се движи със скорост 76 000 км/ч и е 20 пъти по-бърз от куршум.

Следващата близка среща с него ще бъде на 23 юни 2055 г. Тогава обаче дистанцията между Земята и астероида ще бъде още по-голяма.

7335 (1989 JA) е един от над 29 000 обекта, които учените от НАСА следят всяка година. Повечето от тях са изключително малки.

Конкретно този принадлежи към клас Apollo – астероиди в орбитата на Слънцето, които периодично пресичат орбитата на Земята.

Готово ли е човечеството да се справи с астероид, летящ право към планетата?

Учените са подготвени да дадат решения за неутрализиране на астероид, който може да удари Земята.

Задачата на мисията DART, например, е да разбие космически кораб в астериодната система Дидимос. По този начин ще се види доколкото този подход е способен да отклони астероид.

Китайски учени пък предлагат да се използват огромни ракети Long March V за промяна на траекторията на астероида Bennu, отново от клас Apollo.

Според други планове един астероид може да бъде пулверизиран. Така, удряйки се в Земята, той ще бъде безобиден и ще създаде контролируем “дъжд” от скали.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *