Отбелязваме Деня на Червения кръст

На 8 май всяка година милиони хора по света честват своя празник – Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец.

Датата не е избрана случайно – на този ден преди 193 години е роден големият швейцарски хуманист Анри Дюнан – основоположникът на Червенокръсткото движение.
Неговите идеи за солидарност и взаимопомощ, за грижа към страдащите са живи и днес на фона на безпрецедентната глобална криза и са фундамента, върху който реализират дейността си 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец.
Повече от 14 милиона доброволци на Движението са на предната линия в борбата с пандемията и със забележителна всеотдайност и издръжливост са подпомогнали над 100 милиона души. Горди сме от техните усилия и им дължим най-дълбокото си уважение за предоставената хуманитарна помощ на най-уязвимите групи на обществото. Те са мерило за най-висока нравственост и отговорност, илюстрация на основополагащия принцип на нашето движение – доброволността.
Българският Червен кръст вече над 140 години изпълнява своя хуманитарен мандат и своята спомагателна роля в помощ на държавата, закриля и подпомага уязвими групи граждани, като опазва тяхното достойнство. И в това трудно за целия свят време за пореден път БЧК с изключителна отговорност се изправи пред лицето на болката и страданието с цялата си мощ, мобилизирайки целия си ресурс – човешки и материален. Благодарение на съпричастността, човеколюбието и благородството на българското общество продължаваме и сега мащабната си кампания в подкрепа на медицинските екипи на първа линия в битката с коронавируса и на хилядите засегнати от пандемията.

Денят е изключително подходящ да изразим признателност към хилядите ни отдадени на каузата доброволци, на стотиците членове и служители на Българския Червен кръст, към дарители, към всички, които вярват в силата на солидарността, благородството и милосърдието.

 

от Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *