Парламентът решава за военната помощ за Украйна

Днес депутатите се очаква да вземат решение за предоставяне на военна и техническа помощ на Република Украйна, това е записано като първа точка на редовното заседание на НС, предаде репортер на БГНЕС.

Три от управляващите партии са „за“ предоставянето на военна помощ, четвъртата – БСП, против.

Във вторник социалистите се събраха в централата си на „Позитано“, за да обсъдят темата и изразиха различни мнения относно формулировката за „ремонт на военна техника“.

От ИТН заявиха, че тяхната парлментарна група ще гласува по съвест в ленарната зала.

Станислав Балабанов заяви, че ще запознае колегите си с това, което е видял на място в Украйна. Именно Балабанов бе част от делегацията, която посети Киев миналата седмица.

„Не съм седнал да убеждавам никого, това лежи на съвестта на всеки един човек, защото тук казусът е хуманен, тъй като хора като нас в момента губят животите си в Украйна“, заяви той.

 

В парламента са внесени три предложения за оказване на помощ за Украйна – на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ГЕРБ-СДС, като от ДБ категорично настояват оръжие да бъде изпратено.

Предстои и разглеждането на Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна и Проект на решение за предприемане на мерки във връзка с войната в Украйна. Очаква се депутатите да подложат на второ гласуване Законопроект за ратифициране на Договора (Писмо за предлагане и приемане на оферта/Letter of Offer and Acceptance – LOA) за допълнение и изменение към Международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“.

Предстои първо гласуване на промените в Закона за данък върху добавената стойност, както и първо гласуване на Законопроекта за изменение на Закона за обществените поръчки. Ще бъде решено за за създаване на Временна комисия за разглеждане на всички меморандуми и писма за намерения, подписани от правителството за периода от 12 май 2021 г. до 20 април 2022 г.

Депутатите ще подложат на първо гласуване Законопроекта за изменение на Закона за енергетиката.

Предстои да бъдат избрани двама членове на Съвета за електронни медии, процедурата е предвидена като точка първа за четвъртък, 5 май 2022 г. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *