Печеното месо на въглища може да бъде канцерогенно

Канцерогенни вещества, образувани от дима и изгарянето на мазнини при печенето на месо на въглища, могат да причинят развитие на тумори, казва д-р Сергей Хомяков, главен лекар в частната клиника „Инвитро” в Москва, цитиран от “Дарик”.

“Ако печете месо на открит огън, парчетата са изложени на канцерогени от дима, включително такива, които се получават при изгарянето на мазнините, капещи върху нажежените въглени. Канцерогените при продължителна или многократна експозиция могат да причинят развитие на тумори. Препоръчително е да използвате дърва за огрев, а не въглища, и да палите огъня, без да използвате специални смеси, съдържащи бензин – така ще намалите количеството канцерогенен дим или сажди”, казва експертът.

Най-важният фактор при приготвянето на шашлик е правилно изпеченото месо. Хомяков съветва не препичаме месото: в коричката се образуват токсични въглехидрати.

“От друга страна недопеченото месо може да съдържа паразити, които причиняват инфекции като саркоцистоза, трихинелоза, токсоплазмоза, тениаза, тениаринхоза, ехинококоза”, казва експертът.

 

 

 

от Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *