Роялите Steinway са изборът на над 90% от музикантите

Роялите Steinway са уникални инструменти с много история и са изборът на над 90% от музикантите. При класическите модели всяка част е ръчно изработена, докато при новите системи като Spirio роялът може да свири сам и по технически начин да пресъздава изпълнения на много бележити музиканти. Това разказа в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria пианистът и преподавател Лора Чекоратова, завършила докторантура в престижното висше училище за сценични изкуства Julliard в Ню Йорк.

Пианистка: Роялите Steinway са изборът на над 90% от музикантите

Тя отбеляза забележителните възможности на модерните модели като плейбек система Spirio. „Идеята не е само пианото да свири само с компютърен механизъм, но и да се пресъздава едно към едно усещането от свиренето на голям музикант“, каза Лора Чекоратова.

Сред другите качества на инструмента тя посочи, че артистите сами могат да записват на тази система и да редактират записите си и подчерта, че това е „много полезна страна на развитието на инструмента, особено по време на Covid пандемията“.

Бизнес ориентацията на бележитата марка инструменти също е повлияна от тези нови технологии.

„Забелязвам, че маркетингът им много се промени в последните 20 години. Той вече е с поглед към бъдещето, макар и да запазва връзката с миналото. Когато пристигнах в Ню Йорк преди 30 години, Steinway имаше зала точно срещу Карнеги хол с голяма ротонда, картини на Рахманинов и усещане за епохата на 19-и век. Сега те се преместиха в друга зала с модерен дизайн и с повече светлина“, каза Чекоратова.

Според нея обаче това не е повлияло на качеството на инструментите, които продължават да са на високо равнище.

„В Julliard всички рояли са Steinway, в кабинетите на професорите има по два и във всички стаи за практикуване имаше по един малък роял. Толкова много се свиреше на тях, че трябваше постоянно да се поправят заради скъсани струни и други проблеми. Има специален отдел, който се занимава с поддръжка на роялите, а на всеки няколко години се закупуват нови инструменти“, разказа пианистката.

В българското консулство в Ню Йорк също има Steinway, който е закупен по инициатива на българската пианистка Павлина Доковска, Стефка Евстатиева и със средства на българската общност. Той често се използва за концерти и за промотиране на български изпълнители. Лора Чекоратова се надява да включи изпълнения на този роял и на тазгодишния фестивал в село Ковачевица, който ще се проведе на 5, 6 и 7 август.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова