Мерилин Монро бе продадена за $195 млн.

В понеделник вечерта 58-годишен портрет дело на Анди Уорхол бе продаден на търг в Christie’s за рекордните 195 млн. долара, съобщава Bloomberg.

С последния удар на чукчето портретът стана най-скъпата творба от 20 век, продавана някога на търг, най-скъпата американска творба, продавана някога на търг, и втората по цена публично продавана творба в историята след картина на Леонардо да Винчи за 450 млн. долара. Търговецът на изкуство Лари Гагосян, който е бил в зала, е победителят в наддаването.

Картината под името „Shot Sage Blue Marilyn”, която изобразява Мерилин Монро, е създадена от Уорхол през 1964 г. Тя, заедно с 35 други лота в продажбата, са били предоставени от фондацията Thomas and Doris Ammann Foundation в Цюрих. Томас Аман, бележит търговец и колекционер на изкуство, умира от усложнения заради СПИН през 1993 г., а сестра му Дори поема галерията и я управлява до смъртта си миналата година. Всички постъпления от продажбата ще отидат във фондацията, която е посветена на здравни и образователни програми.

Предишният рекорд за американска творба е за неозаглавено произведение на Баския, продадено за 110,5 млн. долара през 2017 г.

Картината с Мерилин Монро е била последният лот в продажбата, което означава, че въпреки продължителното наддаване за много от другите лотове, конкурентите в залата на Christie’s са останали твърдо на местата си до последния момент, което рядко се случва.

Макар че предварителната оценка бе за 200 млн. долара, водещият на търга започва наддаването от доста по-малка сума – 110 млн. долара. В крайна сметка, след около 3-минутно наддаване, творбата се продава за 170 млн. долара, но заедно с таксите на аукционната къща цената достига 195 млн. долара.

Новият собственик е отказал коментар. Търговците често купуват творби от името на клиенти, които предпочитат да останат анонимни. Сред клиентите на Гагосян са редица милиардери, включително Стив Коен, Дейвид Гефен и Роналд Лаудер.

Продажбата в понеделник бе първата от търгове, продължаващи две седмици. Тази седмица Christie’s се надява да продаде модерно и съвременно изкуство за 1,5 млрд. долара. Следващата седмица Sotheby’s пък се надява да продаде творби за 1,18 млрд. долара.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева