„Секс пистълс“ нарекли монархията „фашистки режим“

Преиздават забранен хит на „Секс пистълс“ за платинения юбилей на кралицата

Скандалната британска рок-групата „Секс пистълс“ ще преиздаде забранения й някога пънк-рок сингъл „God Save The Queen“ /Боже пази кралицата/, заимствано от британския химн, за отбелязване на Платинения юбилей на Елизабет Втора.

Антиавторитарният хит е излязъл през 1977 година по времето на Сребърния юбилей на кралицата и веднага е бил забранен от Би Би Си и всички независими радиостанции. Причината: Монархията е наречена „фашистки режим“, а в текста се казва, че „кралицата не е човешко същество“ и че „страната няма бъдеще“.

Сингълът е включен и в единствения албум на рок-групата. Въпреки забраната обаче парчето стига до второ място в музикалната класация, като за първи път песен се появява със заличено заглавие, за да се избегне обида.

Хитът е изпреварен само от песен на Род Стюърт и се носят слухове, че класацията е манипурлирана, за да не достигне „God Save The Queen“ първото място. Членовете на „Секс пистълс“ са арестувани след като промотират записа на тяхната специална лодка за юбилея по река Темза.

Звукозаписната компания „Ей енд Ем“ унищожава 25 000 копия от диска. Сега за отбелязване на Платинения юбилей на кралицата „Ей енд Ем“ ще пусне 1977 копия на рядката оригинална версия, а „Върджин“ ще преиздаде още 4 000 копия на пък-химна. Това ще стане на 27 май – няколко дни преди планираните в началото на юни тържества.

Източник