Трансплантациите в България

Проблемите и предизвикателствата пред трансплантациите в България и възможностите за тяхното преодоляване обсъдиха депутати, лекари, представители на съсловни и пациентски организации на дискусия в парламента. Кръглата маса на тема „Значимостта на трансплантационните програми за системата на здравеопазването в Република България“ беше организирана от Комисията по здравеопазването на 47-ото Народно събрание.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев поздрави участниците във форума и изрази увереност, че дискусията ще помогне да бъдат назовани проблемите и предизвикателствата, но също така и да бъдат очертани стъпките за преодоляването на затрудненията за осъществяването на различни видове трансплантации в България. Никола Минчев изрази увереност, че с общи усилия народните представители от всички парламентарни групи в 47-ото Народно събрание ще съдействат за обезпечаване на тази законодателна рамка, която да съдейства за увеличаване на донорството и трансплантациите в страната.

Председателят на Комисията по здравеопазването доц. Антон Тонев посочи, че равнището на съвременната медицина е наложило трансплантацията като най-доброто, а често и единственото животоспасяващо лечение при терминалната фаза на различните видове органна недостатъчност. В България през годините са натрупани немалко проблеми като основният е недостигът на достатъчно органи за трансплантация, както и липсата на информираност сред българските граждани за важността на донорството, подчерта той. Председателят на Комисията по здравеопазването изрази надежда, че днешната дискусия ще спомогне за подготвяне на основите на всеобхватна национална програма с конкретни мерки, срокове за изпълнение и осигурено финансиране. Вярвам, че обединените усилия на отговорните институции, медицинските специалисти и българското общество могат да доведат до реални резултати при формирането на необходимите политики в областта на трансплантациите в България, допълни доц. Антон Тонев.

Все още има ниско ниво на донорски ситуации, каза заместник-министърът на здравеопазването Петър Грибнев. По думите му Министерството на здравеопазване предприема стъпки за стимулиране на трансплантационната дейност в България.
Пред участниците в кръглата маса презентации направиха проф. д-р Иринел Попеску (Румъния), проф. д-р Мутлу Арат (Турция), заместник-председателят на Комисията по здравеопазването проф. д-р Георги Михайлов (България) и адв. Мария Шаркова от Специализирано адвокатско дружество по медицинско право.

В края на дискусията проф. д-р Георги Михайлов отбеляза, че са необходими промени в законовата уредба, които да регламентират финансирането на трансплантациите. Той подчерта, че особено важно за продължаване на работата по трансплантациите в България е да бъдат ресертифицирани центровете, защото в противен случай те могат да изгубят своите права. Подготвените проектопромени ще бъдат представени и публично обсъдени, за да се намерят оптималните решения, добави той.

Кръглата маса на тема „Значимостта на трансплантационните програми за системата на здравеопазването в Република България“ беше излъчена в реално време на интернет-страницата на Народното събрание. В нея участваха народни представители, лекари, представители на съсловни и пациентски организации, лекари от Турция и Румъния.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *